Кустендорф се затвара – ко пакује награде, а ко лепе утиске

На Мећавнику се кофери полако пакују јер се 17. Кустендорф завршава. Вечерас ће се знати ко у кофер пакује награде "Златно", "Сребрно" и "Бронзано јаје" и Награду "Вилко Филач". У конкуренцији је било 17 филмова младих аутора из целог света.

Приче о мигрантима, породици, о уништавању природе, окупирале су пажњу младих филмаџија од Америке до Русије. Дистанцирани од званичних политика и различитих идеологија, покушали су да дају своју, филмску верзију света у којем живе. Председник жирија је познати италијански писац и новинар, аутор ремек дела "Колибри".

„Приметио сам и био изненађен да у више од половине филмова, главни јунаци или било ко од јунака нису ни на који начин повезани са биоскопом. Занимљиво је да млади аутори припадају свету у чијем је фокусу филм, али они су причали о људима који живе у далеким пределима, пустињама и који чак и не знају да постоји филм или нису ни свесни да постоји та врста размена искуства“, рекао је Сандро Веронези, писац, сценариста и новинар.

Тематски разноврсне приче пратили су и различити визуелни приступи. О најбољој фотографији одлучивали су Мишел Аматје и Владан Радовић, филмски сниматељ који живи и ради у Риму.

„Оно што треба да изађе на екран је на неки начин оно што имаш унутра, твоја уметност, твоја душа, твој однос са том причом. Видео сам у много филмова фотографију која је у сагласју са причом и има нешто што је необјашњиво. И ја мислим да је то необјашњиво прави квалитет тог филма“, рекао је Владан Радовић, филмски сниматељ.

Академски фолклорни ансамбл из Крагујевца заиграће коло вечерас пред публиком из целог света. После свечаног затварања, неко ће отићи са Кустендорфским наградама, а сви ће отићи са осећањем да овде вештачка интелигенција нема шта да тражи. Искључиво се вреднује човек и његово дело.

петак, 17. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара