Међународни филмски фестивал „Кустендорф“ од 23. до 27. јануара у Дрвенграду

Потпредседница Владе Републике Србије и министарка културе Маја Гојковић и филмски редитељ Емир Кустурица најавили су да ће Међународни филмски фестивал „Кустендорф” у 17. издању бити одржан од 23. до 27. јануара у Дрвенграду, а да ће главни гост бити светски редитељ Матео Гарон, који ће том приликом примити награду „Дрво живота”.

Међународни филмски фестивал „Кустендорф“ од 23. до 27. јануара у Дрвенграду Међународни филмски фестивал „Кустендорф“ од 23. до 27. јануара у Дрвенграду

Седамнаести Међународни филмски фестивал „Кустендорф“ одржаће се и ове године на Мећавнику, а окупиће ствараоце из 16 земаља. Наш представник је редитељ Владимир Перишић са филмом Lost Country у оквиру програма Савремене тенденције.

Кустурица је објаснио да такмичарски програм чини 17 филмова, аутора из Аустрије, Финске, Грчке, Пољске, Шведске, Немачке, САД, Египта, Мексика, Узбекистана, Индије, Чешке Републике, Русије, Србије, Северне Македоније и Хрватске.

И ове године биће додељено Златно, Сребрно и Бронзано јаје, као и награда „Вилко Филач“ за најбољу филмску фотографију.

Moovie Maker је прије ваљда пет година, прије Ковида, прогласио тај фестивал као један од најбољих на свијету. Он је сигурно најнеобичнији зато што је велики број аутора, свако значајан ко је у свјетској кинематографији представљао доброг и великог аутора, био на Мећавнику и тај спектар је стварно огроман. И та тенденција се наставља, односно та форма у којој млади људи срећу своје идоле, односно оне чији рукопис покушавају да примјене у својим филмовима па после налазе и свој“, наглашава Емир Кустурица.

Главни гост фестивала, Матео Гарон, прослављени редитељ остварења Гомора (2008), Ријалити (2012), Догман (2018) и Пинокио (2019), на „Кустендорф” стиже са својим новим филмом Ја, капетан (2023), са којим је освојио Сребрног лава за најбољу режију на фестивалу у Венецији.

Његов најновији филм биће приказан у програму „Савремене тенденције”, навео је Кустурица и додао да ће у том програму бити приказан и филм Командант италијанског редитеља Едуарда де Ангелиса, који је отворио Венецијански фестивал.

Редитељ и оснивач фестивала је прецизирао да је у програму и играни филм Disco Boy, режисера Ђакома Абруцезеа, а да руско документарно остварење Последњи моторни брод Иље Жељтјакова заокружује ту селекцију.

Кустурица је представио Међународни жири који чине италијански писац и публициста Сандро Веронези, српска глумица Бојана Панић и филмски режисер из Узбекистана Музафаркон Еркинов.

Директори фотографија Владан Радовић, са каријером у Риму, и Мишел Аматје из Француске, како је објаснио, одлучиваће о награди за најбољу фотографију „Вилко Филач”.

„Ретроспектива великана” као програмска целина доноси антологијске филмове – На доковима Њујорка (1954) редитеља Елија Казана, са Марлоном Брандом у главној улози, неми филм Похлепа (1924) Ериха фон Штрохајма, Дрво жеља (1976) грузијског аутора Тенгиза Абуладзеа и Осам и по (1963) Федерика Фелинија, где је главну улогу имао славни Марчело Мастројани.

Истовремено, обележавају се јубилеји – 100 година од рођења Бранда, Мастројанија и Абуладзеа.

Програм „Нови аутори” приказаће дугометражне филмове Хоћу мужа руске редитељке Соње Карпуњине, Викенд у Гази Базила Халила, Земаљски стихови Алија Асгарија и Алирезе Хатамија и Моја швајцарска војска Луке Попадића.

Филмски фестивал „Кустендорф” ће се одвијати Дрвенграду, Мокра Гора, у организацији продуцентске куће „Раста интернационал” у власништву Емира Кустурице и под покровитељством Министарства културе и Мећавник града.

петак, 17. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара