Читај ми!

Јован Мемедовић нас већ 20 година води у најзабаченије и најфасцинантније делове света

Навршило се пуних 20 година од прве епизоде емисије „Сасвим природно“. Колега Јован Мемедовић, овај пројекат почео је са идејом да природи да више простора, као и људима које је у природи сретао, њиховим обичајима, знањима и култури и традиционалном начину живота. И, тако већ две деценије, Јован снима емисије које нам не дозвољавају да се од природе отуђимо, али и да сачувамо здраву животну средину.

У част дводеценијског јубилеја, снимљене су четири емисије, једна је емитована јуче и по једна ће бити емитована данас, сутра и за Божић.

„Сваке године снимимо 20 до 25 премијерних епизода. Понекад одемо и мало даље, а те епизоде 'мало даље кад одемо' се претворе у новогодишњи специјал. Оно што ће гледаоци наредних дана видети је управо оно сабрано што су била најудаљенија места и где смо се највише намучили“, каже Мемедовић.

Признаје да су се на многим путешествијама злопатили, јер нису имали услове за живот: „Пуно пута се дешавало да се припремамо за пут и боравак негде, али се све то изокрене и онда се прилагођавамо датој ситуацији.“

Популарни водитељ и авантуриста истиче и своју екипу камермана и објашњава да су они заслужни за посебно лепе кадрове које ће гледаоци гледати у новим епизодама.

Желео би да посети Аљаску и Јужну Америку

Овога пута је посетио Таџикистан, јер су му га прошле године препоручили, али је пут био страшно напоран.

На питање где би се вратио, Мемедовић без много размишљања одговара – Сибир.

„То је непресушна тема, непоновљива природа. Волим да затекнем атмосферу и начин живота који је иза нас остао 100-150 година. Таквих предела је све мање“, наводи популарни водитељ.

Признаје да је посетио скоро све дестинације које је желео, а од оних који би још хтео да види су Аљаска и Јужна Америка.

„Неизмерно сам захвалан због свих тих људи до којих сам успео да дођем. То нису укалупљени људи који живе и раде. То су људи који су остали да живе у и са природом. Од њих чујете истинску филозофију живота. Живот у селу и природи је прави живот, а овај градски живот је имитација тога“, каже Мемедовић, додајући да са времена на време успева да пронађе такве људе и код нас.

Децу гурати у природу

Дошли смо у ситуацију да нам се деца страшно лоше сналазе у природи, јер немају контакт са њом.

То је проблем који, како каже, после вуче додатне проблеме.

„Ми као земља морамо да се потрудимо да децу што више гурамо како природи, јер ће на тај начин израсти на прави начин и развити им се прави карактер“, напомиње Мемедовић.

субота, 27. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво