Читај ми!

Креативност ученика на делу, направили документарац о Теслином блиставом уму

Поводом обележавања 80 година од смрти Николе Тесле, ученици једне београдске школе направили су докуменатарни филм о славном научнику. Њихова мисија је, кажу, да код вршњака пробуде интересовање о животу и делу једног од најблиставијих умова човечанства.

Ученици су решили да годину проведу у архиви Теслиног музеја, и писаним трагом дођу до изума и патената једног од највећих умова 20. века.

„Ми смо направили видео који траје 12 минута, што је одлично за нашу генерацију, пошто генерално наша генерација нема пажње. Ми смо у том филму обрадили цео живот Николе Тесле, сва његова достигнућа, изуме и његов утицај на данашњи свет. Да је измислио наизменичну струју без које не бисмо могли да замислимо данашњи свет, телефон, интернет, радио и многе изуме”, каже Марко Јовановић, ученик, аутор документарног филма Повратак визији.

Без тих изума незамислива је техничка цивилизација, поготово пренос наизменичне електричне енергије. У филму су приказани на креативан начин, кроз духовите дијалоге и примере из свакодневице.

„Мени је можда омиљени Теслин изум, индукциони мотори зато што, фен за косу, вентилатор, блендер, то је нешто што користим свакодневно, а нисам знала да без њега не бих имала те привилегије. Мислим да смо успели да покажемо вршњацима и родитељима да дечја креативност може да пређе у нешто што је едукативно и нешто што можемо да научимо из школског пројекта”, рекла је ученица Кристина Михајловић.

Школски пројекат водио их је до хидроцентрале Ђердап, како би схватили систем производње струје, за који се користе Теслини патенти.

„Самим тим смо сишли у саму срж Електране, и видели на који начин та електрична енергија која се производи по његовим патентима стиже до нашег телефона, фена или слично”, изјавио је професор физике Андрија Ратковић.

У креативном тиму поред ученика и ментора, подршка школе и стручних сарадника да идеја буде реализована.

„Филм је дуго сниман, чак је и процес припреме трајао много дуже од процеса снимања. Тај неки припремни период када ви истражујете када упућујете ученике да истражују да се критички осврну према лику и делу, је оно што најдуже траје. Заправо смо хтели да покажемо ученицима да су уз јак труд и рад, идеје оствариве. Да ће можда њихови снови бити покретач будућих иновација, попут Теслиних”, каже Неда Павловић из „Креативног пера“.

Филм је приказан у Београду и Вршцу, а у петак ће публици бити представљен у Научно-технолошком парку у Нишу.

недеља, 19. мај 2024.
26° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара