Читај ми!

Емисија „Бунт“ је мисија коју морамо сачувати – порука панел дискусије на КОН конференцији

У оквиру међународног филмског фестивала Синема Сити, организована је друга КОН конференција намењена стручњацима из креативних индустрија, а једна панел дискусија у новосадској културној станици „Свилара“ посвећена је емисији „Бунт“ ауторке Бранке Главоњић, најдуговечијој емисији на овим просторима која се бави рок музиком.

Емисија Бунт емитује се двадесет година, а пре осам година, настао је и Бунт Рок фестивал. После 600 емисија, кроз пројекат фестивала, прошло је око хиљаду аутора и бендова, и све ово резултат је огромне упорности и континутитета Бранке Главоњић и РТС-а, да обезбеде простор за музику овог жанра.

Бунт и Бранка су, да кажем, две ствари које су нама отвориле гомилу врата за наступе, за сам телевизијски простор, за наш прајм тајм, и гомилу искустава које пре тога никако нисмо могли да имамо“, каже Марко Јанковић из бенда "Viva Vops" који је био победник Бунт Рок фестивала 2017. године.

„Хвала Бранки што ради све ово и Бунт емисији што ради за нас и младе бендове, који излазе на сцену, јер стварно мислим да је тај сегмент културе запостављен, и хвала јој“, наглашава Александар Ћурчић члан бенда "Viva Vops".

Милош Игњатовић,организатор КОН конференције која повезује професионалце, уметнике и публику, каже да је Бунт мисија коју морамо сачувати и порука коју морамо проследити даље.

„Просто тај однос према животу се гаји и негује. Дефинитно је важно да 'бунт' постоји, како у људима, тако и на телевизији, да се пренесе на неке нове генерације и да просто тај однос, критички однос према животу постоји и даље“, наглашава Милош Игњатовић, директор Фестивала Синема сити и КОН конференције.

Једнака шанса за младе бендове и нову публику.

„Оно што је значајно је да се младим рокенкрол бендовима да прилика да презентују своју музику на националној фрекфенцији под један. Да се умреже са другим људима, и да кроз награде које добијају од овог фестивала, пре свега мислим на свирање на другим фестивалима, да направе своју мрежу неких нових познастава, контаката која ће им користи за даље“, истиче Марија Цветковић, чланица жирија Бунт Рок фестивала.

Две деценије рада, ауторка скромно сумира – музика је једина битна, она је покретач.

„Када правите музику и када стварате нешто своје заиста се духовно развијате и то је оно што нам свима недостаје, то је онај други поглед, оно нешто недодирљиво, а музика је једноставно таква уметност да покрећете предивне ствари које вас чине лепшим и бољим“, наводи Бранка Главоњић, ауторка емисије Бунт.

Музика је заокружила ноћ, а у част Бунта, наступили су бендови "Sin Seekas", "E-Play", „Болесна штенад", "Viva Vops", „Багремов мед", као и специјални гости вечери, београдски квинтет Канда, Коџа и Небојша.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво