Читај ми!

Аудиција за Дечју драмску групу: Полазницима ће кућа бити РТС, а дневна соба Радио Београд

Дечја драмска група Радио Београда је основана давне 1949. године и, осим што има дугу традицију, увек је на добром гласу. Из тога је посебно част бити њен део, али и руководити њеним програмом. Данас тај захтевни задатак са задовољством и марљиво носи редовни професор Петар Станојловић, иначе редитељ РТС-а.

Станојловић је био гост емисије Један добар дан, а са њим су у студију били и Андреј Вујошевић, Марко Јакшић, Ана Благојевић, Тара Љушковић и Даница Бошковић. Радити са децом и младима је посебно задовољство, посебно у групи која заиста има и традицију и носи посебну врсту одговорности, и где је једини услов да неко постане њен део групе квалитет, глумачки талент и креативни потенцијал.

„Прво морам и ја да се идентификујем да ми је и овај добар дан, добар дан јер сам први пут у овој емисији, а кажу да је живот састављен од тренутака који се десе и никада се више не понове. Е, сад та јединственост нек буде део овог доброг дана. Ја и живим ту неку креативну шизофренију, радим више ствари. Једно од њих јесте ова академска, али овде не, ја овде нисам професор, ја сам само овде најстарији члан”, рекао је Станојловић и додао да је био члан нове драмске групе још крајем осамдесетих, почетком деведесетих година.

„Осетљива је процедура радити са малим и младим људима, нарочито радити на креативности. А креативност јесте особеност људи који имају све потенцијале да буду добри. Зато када нешто креирате, ако је то некаква лепота, ако је то некаква естетика, онда можемо да се руководимо оним да ће лепота спасити свет, а креативност нека га бар мало усаврши”, рекао је редитељ.

Група следеће године обележава 75 година рада. Из ње је изашао велики број професионалаца из драмске сфере, али има у и адвоката, водитеља, правника, лекара…

„Јавни дискурс, јавни наступ, комуникација је много важна ствар, од комуникације зависе многе ствари и добро и лоше, и ратови су почињали због комуникације, али су се људи и мирили из истог разлога. Значи, та нека комуниколошка писменост која се придодаје и на сценску, а ова на екранску, или већ у ову која се тиче објектива и наших професија, у ствари шири не само њихове таленте, него и прави у крајњем случају, наше нове колеге од њих или неке људе који ће сутра одлучивати о нашим креативним и друштвеним судбинама”, сматра Станојловић.

Неда студира драматургију а прве кораке и љубав према глуми је развијала у овој групи, где је сада ангажована као сарадник.

„Мени се страшно допала та идеја да некако заметнем ту клицу, нешто из тога да изађе, а онда то може да изводи и неко други. Тако да је мене заправо драмска група животно одредила у том смислу да, захваљујући драмској групи, ја се бавим данас драматургијом, односно студирам драматургију”, рекла је Неда.

„У драмској групи сам схватила шта значи конструктивна, на пример, критика и да је то нешто што нас гура напред. Овде сам схватила, пошто имамо анализу свих тих вежби које одрадимо, да је похвала нешто што те натера да освестиш оно што ваља, али да је заправо конструктивна критика оно што те натера да идеш даље и на неки начин ти је путоказ”, додала је.

Како конкурисати

Матична кућа Дечје драмске групе јесте РТС, односно у овом случају конкретније Радио Београд и Радио Београд 2.

„Дакле, мецена ове групе свих ових година јесте наша кућа, и ми смо изузетно, ево, први ја сам поносан, а мислим да и сви треба да будемо поносни на то. Не само што у крајњем случају доносимо неке нове кадрове, него и неке нове креативности и нове изразе. Ми заиста брижљиво бирамо где ће они да се пронађу и трудимо се да то не буде у комерцијалном простору, да пре свега буде везано за наш миље, дакле миље пре свега РТС-а и њихова, да кажем ако им је кућа РТС, њихова дневна соба је Радио Београд. Све што чујете од гласова дечјих на Радио Београду, у свим емисијама Радио Београда, махом су они или готово су извесно они. И то је прва, та веза са медијем је веза са микрофоном”, изјавио је Петар Станојловић.

У току је аудиција, односно конкурс за нове чланове групе који траје до 15. новембра. Потребно је послати видео у трајању до пет минута, који садржи креативно представљање, монолог, рецитацију и имитацију на мејл адресу dramsкagrupa@gmail.com.

„Драмска група је за тебе ако желиш да будеш историчар, јер она има баш дугу историју. Или хемичар, јер креативност је процес”, рекао је Андреј Вујошевић, члан драмске групе.

„Ружица Сокић, Љиљана Благојевић, Душан Голубовски, Душица Жегарац, Небојша Дугалић, Соња Савић, Ненад Недановић, Борис Миливојевић, некада су се представили на аудицији за нашу драмску групу. Једнога дана неко ће овим именима придодати и наша”, каже Даница Бошковић, такође чланица Групе у позиву најмлађима да им се придруже.

петак, 17. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара