Читај ми!

Фестивал Слободна зона скоро две деценије је много више од филмске ревије

Деветнаести Фестивал ангажованог филма „Слободна зона“ одржава се истовремено у Београду, Нишу, Новом Саду и Крагујевцу. Публика може да види 63 филма из 38 земаља, а пратећи програм намењен је будућим филмским ствараоцима, истраживачима и новинарима.

Слободна зона је фестивал који није само филмска ревија. Ангажованост и актуелност пратећих програма, укључивање младе публике, едукација и разговори, основна су мисија близу две деценије. Поред редовног фестивалског програма, сваког пролећа организује се турнеја Слободне зоне и пројекције у више од 50 места у Србији. Приказују се документарни и играни филмови независних аутора и мале уметничке продукције.

„У овом тренутку фестивале, ауторе и људе који учествују у овим програмима сматрам као неког коме је једино стало да се чује некаква истина о свету у коме живимо. И онда се трудимо да кроз све своје пројекте заправо подстичемо образовање у најширем смислу“, наводи Рајко Петровић, директор и селектор фестивала.

Гост фестивала је некадашњи уредник докуметарне продукције ХРТ-а Роберт Томић Зубер. Говорио је о томе зашто је истраживачки документарац данас на маргинама филмске индустрије и телевизијског програма.

„Чињеница јесте да је интерес за истраживачки документарни филм огроман. Статистике показују о гледаности, да оног тренутка кад пустите релевантни, добро направљени, аргументирани истраживачки документарац, он има огромну гледаност. Међутим, мејнстрим медији, некако беже од тога. Чини се да је то глобални тренд, не само регионални, али је регионални већ више година“, наглашава Роберт Томић Зубер, редитељ и продуцент.

У недељу на затварању биће уручене награде Слободне зоне, а тридесетак филмова са фестивалског репертоара, после тога моћи ће да се погледају преко интернет платформе „Кинокауч“.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара