Читај ми!

Серија „Пад“ викендом на Првом програму РТС-а

Осам епизода серије „Пад“ настале по књизи Жарка Лаушевића „Година прође, дан никад“, наредна четири викенда на Првом програму РТС.

Време које сви памтимо – деведесете и догађај из Подгорице 1993. године који је био окосница серије у којој је приказана борба пре и после Пада главног јунака приче, популарног глумца Ивана Маслаћа.

„Било које дело, да ли позоришно да ли филмско, да ли серијско, када се враћамо у епоху, па била она тако блиска епоха као што су деведесете, јако је битан контекст у ком се радња догађа. Она се ослања на истинити догађај али је, ја то морам да поновим, добрим делом фикција“, каже глумац Милан Марић.

Осврт на једно доба аутори су приказали кроз тренутке у којима се мења све, ослањајући се на веродостојност приче и своју креативност.

„Захтевно је пренети једно време у једну филмску причу пре свега што постоје сведоци. Морамо да будемо на неки начин одговорни и према људима који су то време живели, који знају како је то било. Дакле, једна искреност непосредност и нешто што има једну документаристичку јачину јесте оно што је најважније када говоримо о било каквим адаптацијама“, наводи редитељ Бојан Вулетић.

Затворске просторије биле су још једно место које подсећа на познате догађаје.

„Деведесете су биле мрак овог друштва и један наш колега улази у једну такву ситуацију – затворску, у коме су људи разних криминалниих досијеа и разним националности, а у том затвору су и неки чувари попут Мијата кога ја играм. Који у самом почетку бива груб и осион према Ивану Маслаћу, дакле осуђује то, а касније како пролази време, разуме његово кајање и покушава да га схвати као човека“, истиче глумац Дејан Цицмиловић.

Разумети човека и његову судбину циљ је скоро сваког уметничког дела. Осећања једног уметника написана у књизи, а онда оживљена на екрану, подсећају на време које нећемо заборавити.

недеља, 26. мај 2024.
26° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије