Читај ми!

Сценаристи и писци се договорили са холивудским студијима, глумци и даље у штрајку

Штрајк Удружења холивудских писаца окончан је после скоро пет месеци, када су чланови управног одбора синдиката одобрили предлог новог уговора са студијима. Тако ће се калифорнијска индустрија снова барем делимично поново покренути, упркос томе што глумци и даље штрајкују.

Управни одбори источног и западног огранка Удружења писаца Америке и њихов заједнички преговарачки комитет су се усагласили и прихватили нови договор са коалицијом највећих холивудских студија, стриминг сервиса и продукцијских компанија.

Након гласања објавили су да је штрајк окончан и да ће писци и сценаристи, након ступања у штрајк 2. маја, моћи да се врате свом послу од поноћи.

Ефекти окончања штрајка прво ће бити видљиви у вечерњим ток-шоуима, док ће осталим телевизијским форматима требати неко време. Ипак, наставак снимања серија и филмова и даље ће кочити штрајк глумаца којем се крај не назире.

Веће плате и зауздавање вештачке интелигенције

Осим повећања хонорара и плата, Удружење писаца и сценариста у суштини је добило оно што је тражило од почетка, посебно у погледу регулисања вештачке интелигенције.

Према новом уговору, вештачка интелигенција неће моћи да буде коришћена у стварању или мењању писаног материјала. Исто тако, садржај који је генерисала вештачка интелигенција неће моћи да буде коришћен као изворни материјал.

Тако челници индустрије неће моћи да кажу четботу да смисли причу и онда дају писцима да је претворе у сценарио на који ће права полагати студио.

Осим тога, Удружење писаца и сценариста задржава право да спречи експлоатацију и коришћење написаног материјала у учењу вештачке интелигенције.

Велика промена стиже и на пољу транспарентности. Стриминг сервиси, пре свих, од сада ће бити у обавези да Удружењу писаца и сценариста дају прецизне и проверене податке о гледаности и популарности, што домаћој што међународној, јер су њихови хонорари најчешће везани за те параметре.

То значи да Нетфликс, Дизни плус, Прајм видео и други стриминг сервиси неће моћи да измишљају нека своја безначајна мерења и рангирања, већ ће Удружењу морати да обелодане проверене податке.

недеља, 19. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара