Читај ми!

Филм „Уста пуна земље", последњи филм Пурише Ђорђевића на биоскопском репертоару

Последњи филм Младомира Пурише Ђорђевића, коме је на 51. Фесту припала Политикина награда „Милутин Чолић“ за најбољи српски филм, је на биоскопским репертоарима.

На свом последњем филму Уста пуна земље Пуриша Ђорђевић радио је дуго. Вођен жељом да екранизује истоимени роман Бранимира Шћепановића, и у 98. години живота имао је воље и снаге да уђе у филмски наратив без дијалога.

Кроз главног јунака Марка редитељ нам прича причу о сопственом животу и путу ка освајању слободе, путу који је у његом животу дубоко укорењен у антифашизму.

У неким моментима је чак бивао млађи од мене, увек је тражио неко решење у импровизацији, које можда на прву лопту није било логично, како је дошао до тог закључка и самог сценарија. Али када се то касније у монтажи склопи, његова слика и причање приче остали су аутентични“, рекао је глумац Радивоје Раша Буквић.

Понекад је говорио по цену живота, а то је неретко зато што су тада температуре на снимању биле до 40 степени Целзијуса. Он је био присутан“, истакао је Огњен Петковић, први помоћник редитеља.

Пуриша Ђорђевић нас у филму води кроз суптилне емоције свог главног протагонисте којег увлачи у несвакидашње ситуације и који нам показује пут кроз каљугу цивилизације ка изгубљеној духовности и слободи. Не пропустите овај филмски доживљај на великом платну.

недеља, 10. децембар 2023.
-1° C

Коментари

Soraja
Шарлен од Монака – услови да се избегне развод
2ЈТ (за оне који нису са ДорЋола је ДВАЈТ
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Rocester Ny
Добротвор из Канаде
Deca
Чуваркућа – Моћна биљка за дуг и здрав живот
Leskovac
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу