Читај ми!

Француски филм "Aфтер" најбољи на Нови Сад филм фестивалу

Дебитантски филм Ентонија Лапије „After” понео је награду за најбоље остварење на Нови Сад филм фестивалу, док је наградa за најбољег редитеља отишла у руке хрватског синеасте Јураја Леротића, аутора потресне драме „Сигурно мјесто“. Доделом награда у биоскопу Арена Синеплекс завршено је прво издање Нови Сад филм фестивала.

Француски филм "Aфтер" најбољи на Нови Сад филм фестивалу Француски филм "Aфтер" најбољи на Нови Сад филм фестивалу

Жири у саставу: директорка Пула филм фестивала и председница жирија, Тања Миличић, селектор независне филмске секције Филмског фестивала у Венецији Андреи Танасеску, и руководилац смера за анимацију и визуелне ефекте на АУНС и сториборд директор Ilbe Studios-а Милета Поштић, у образложењу наводи да филм Афтер „органски и искрено, непретенциозно и једноставно гледаоца увлачи у неочекивано складну и флуидну причу у свету техноглазбе и наркотика. Из кадра у кадар публика ритмично ‘улијеће у платно’ и урања у временску капсулу у којој се испреплићу животи Фелисије и Саида, док је Јурај Леротић „мајсторски режирао потресну особну причу, која без трунке мелодраме, сталожено и прецизно оставља снажан емотиван печат на гледатеља”.

Награду публике понео је аргентински Ел Санто Аугустина Карбонереа, који је свечано отворио Нови Сад филм фестивал.

Како су се у такмичарској селекцији надметали студентски филмови, награду за најбољи понео је Гугуто Мемето редитеља Бранислава Стошића који „екранизацијом прозе награђиваног писца Стефана Тићмија, филмским рукописом представља комбинацију играног и анимираног остварења које својом необичном стилизацијом увелико превазилази уобичајене стандарде квалитета које очекујемо када је реч о студентском филму“, наводи се у образложењу жирија.

Најбољи средњошколски филм је Испод моста Андреја Томина из Филолошке гимназије из Београда, који се, према речима жирија, истиче својом једноставношћу и јасноћом: „Екипа филма успела је да пренесе дубоке емоције и сложене односе кроз причу која је истовремено једноставна и разумљива“.

У селекцији Best Pitch, милион динара за завшретак филма добио је црногорски пројекат По мени се ништа неће звати у режији Ђорђа Војводића.

Завеса је спуштена концертом групе Урбан & 4 и гудачког састава Камерата Нови Сад, по уручењу награда, али и журком Љубав која је окупила велики број званица.

Фестивалски дух у Новом Саду остаје и у наредним данима јер се наставља селекција посвећена новим филмовима реализованим на територији Новог Сада и ауторима који су живот и рад везали за овај град.

Реч је о селекцији А Сад Нови, у оквиру које ће публика од 25. до 27. септембра гледати филм Мања редитеља Николе Кончаревића, као и две биоскопске премијере филмова Пенал и сексуални живот Ане Ђ. редитељке Милице Стојанов и Залиубљена Ана, господин заборав и мама у режији Мануела Србина. Све пројекције ће бити одржане од 21 сат у Културном центру Новог Сада.

Такође, за сам крај овогодишње филмске приче, публика ће још једном имати прилику да погледа филм Eл Санто Аугустна Карбонереа који је освојио награду публике, као и документарац о Мири Бањац, лауреату за допринос националној кинематографији.

Под слоганом Улети у платно, Новосађани и њихови гости су у оквиру Нови Сад филм фестивала имали прилику да погледају преко двадесет филмова, у више од осам селекција, у Српском народном позоришту, Културном центру Новог Сада, Арени Синеплекс, Гимназији „Лаза Костић”, књижари Зенит и у Културној станици Свилара.

Нови Сад је током фестивалских дана показао да има све предуслове за развој филмског стваралаштва, младих и зрелих аутора и филмских радника уопште.

Темеље новосадске богате филмске историје чине искусне филмаџије, што је био додатни мотив за покретање новог филмског догађаја и формирање новог простора за развој филмске уметности. Кроз укључивање институција, али и читаве филмске заједнице и публике, Нови Сад засигурно постаје пријатељски настројена средина за филм.

субота, 18. мај 2024.
13° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара