Читај ми!

Живот као на филму на 32. Интернационалном фестивалу етнолошког филма

Под слоганом „Живот као на филму“ од 29. септембара до 3. октобар биће одржан 32. Интернационални фестивал етнолошког филма који организује Етнографски музеј у сарадњи са Југословенском кинотеком, а суорганизатор је и РТС. Ове године представља најзначајнија филмска остварења аутора из 26 земаља.

Интернационални фестивал етнолошког филма, најстарији фестивал ове врсте у региону, афирмише успешна визуелна истраживања традицијских и савремених култура широм светао и допринеси подизању нивоа свести о значају културног наслеђа за квалитетан развој људских заједница.

Селектор фестивала, познати филмски и ТВ редитељ Владимир Перовић, уврстио је 47 филмова који су подељени у три селекције: Главну такмичарску, Студентску такмичарску и Панораму. Поред тога, на фестивалу ће бити представљена два програма у фокусу, од којих је један посвећен циклусу Космос Рома аутора Бојана Дакића, а у продукцији РТВ Војводине, а други култним играним филмовима Чудотворни мач (1950) Војислава Нановића, Карађорђева смрт (1984) Ђорђа Кадијевића и Искушавање ђавола (1989) Живка Николића, заснованим на српском етнолошком наслеђу.

Иван Максимовић, уредник програма Фестивала етнолошког филма, гостујући у Јутарњем програму, наглашава брига о културном наслеђу је свакако једна од мисија овог и сличних фестивала широм света.

„То је, у ствари, одржавање неке врсте свести о значају културног наслеђа, нарочито о значају културног наслеђа у доба глобализације и брисања културних разлика. Дакле, покушавамо да нађемо снагу у културним разноликостима, али и постављају се питања о тим финујима, о томе у којој мери су одређени традиционални елементи културе добри за развој неке заједнице, у којој мери су угрожени глобалним тековинама, у којој мери им оне помажу“, додаје Максимовић.

У Главном такмичарском програму наћи ће се 31 филм, док ће у Студентском такмичарском програму бити осам остварења. У оквиру нетакмичарске селекције Панорама биће приказано осам филмова искључиво домаћих аутора.

„На тај начин смо желели да одамо признање домаћим ауторима, који су се у великом броју, не само пријавили на наш фестивал, него показали су велику активност у последње време“, напомиње Максимовић.

РТС као суоснивач фестивала заједно са Етнографским музејем и Југословенском кинотеком, ове године доприноси рестаурацијом и дигитализацијом копије филма Карађорђева смрт Ђорђа Кадијевића.

Уједно, на фесивалу ће први пут бити приказан цео програм посвећен играном филму.

Фестивал ће 29. септембра отворити филм У потрази за Енок холандске ауторке Дорне ван Роуверој, који се бави дугорочним последицама холандског колонијализма у Индонезији.

Овогодишњи Гран При и остале награде доделиће жири у саставу Давор Борић, познати хрватски редитељ документарних филмова, Алесандра Татић, прошлогодишња добитница Гран прија и Ромина Занон, заменица креативног директора филмког фестивала River Film Festival у Падови.

понедељак, 03. јун 2024.
18° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије