Читај ми!

Милорад Милинковић: Прича о кнезу Михаилу је интригантна, занимљива и фантастична

Непосредно пред премијеру филма „Што се боре мисли моје“, о последњих седам дана у животу кнеза Михаила Обреновића, редитељ Милорад Милинковић истиче да је у питању веома интригантна, занимљива и фантастична прича.

Кнез Михаило је био значајан владар у историји Србије, али је његова животна прича занимљива и трагична. То је и привукло Милорада Милинлковића, који је редитељ и косценариста филма Што се боре мисли моје.

Наш посао је да причамо приче. А ова прича мислим да, не само да је вредна причања, него је и врло емотивна и врло интригантна, занимљива и фантастична“, објашњава Милинковић додајући да је у филму све историјски потпуно тачно.

Има делова за које се не зна, на пример, ко су налогодавци. Зна се ко су извршиоци, али не зна се ко су налогодавци. Нити ће се икад сазнати. Те ствари су остале закопане дубоко. Ми смо дали себи за право да укажемо на оне за које ми мислимо да су то урадили, односно да су инспирисали ту ствар“, објашњава редитељ.

Припрема филма подразумевала је тражење бројних података и њихово проучавање. Милинковић истиче да то није превише тешко ако се човек потруди јер има и историјских архива, музеја.

„Можете, на пример, да видите одело у ком је убијен (кнез Михаило), оно је сачувано и јако је близу вас, на Тргу Николе Пашића. Они га чувају тамо, значи можете да видите и буквално, закрпљене чарапе у којима је убијен“, наводи гост Београдске хронике.

Милинковић каже да се осећао веома чудно када је то све видео јер је и даље крварило све“: „Врло чудно, врло морбидно, мало је непријатно, али по томе доста видите какав је човек био.

Према речима редитеља, на основу чињенице у каквим је чарапама убијен кнез Михаило могло се закључити какав је он човек био – владар земље, богат, али веома рационалан јер нема разбацивања.

Говорећи о глумачкој екипи, Милинковић је истакао да је апсолутно задовољан избором и да мисли да су глумци основна предност овог филма, те да су бриљантно узнели своје улоге.

„Не мислим само на (Драгана) Мићановића који је, жаргонски речено, 'покидао'. И осим њега, сви остали су заиста, заиста фантастични“, нагласио је Милинковић.

Песма Што се боре мисли моје дело је кнеза Михаила.

Надам се да сви знају то, а ако не знају, знаће после овог филма“, каже редитељ и додаје да се не зна коме је кнез посветио песму и да се то никада неће знати, али да је сигурно у питању нека анонимна дама из његове младости.

понедељак, 17. јун 2024.
27° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије