Читај ми!

Гран-при Лесковачког интернационалног фестивала филмске режије припао Јурају Леротићу

Доделом награда у Лесковцу је завршен шеснаести Интернационални фестивал филмске режије LIFFE. Гран-при „Живојин Жика Павловић“ за режију филма „Сигурно место” добио је хрватски редитељ Јурај Леротић.

Шеснаест Лесковачки фестивал филмске режије испунио је очекивања. Педесет филмова у више категорија, сусрети редитеља, богат пратећи програм. У центру пажње уметник – аутор – стваралац.

Гран-при „Живојин Жика Павловић“ за филм Сигурно место припала је редитељу из Хрватске, Јурају Леротићу. Друга награда отишла је у Сарајево Пјеру Жалици за режију филма Празник рада, а трећа је припала српској редитељки Лидији Огњановић за филм Овуда ће проћи пут.

Селектор главног такмичарског програма Огњен Свиличић задовољан и филмовима, и организацијом, и позиционирањем LIFFE-а јер је постао препознатљив фестивал у региону.

„Једном паметном политиком вођства Фестивала и града Лесковца фестивал је заузео једну јако добру позицију у културном простору који сви заједнички делимо и не само да се овде гладају филмови него људи траже сараднике и гледају шта је неко други направио“, наглашава Свиличић.

Велика вредност фестивала је и лесковачка публика која из године у годину постаје зрелија и због које редитељи и глумци са простора некадашње Југославије радо долазе у Лесковац.

„Имали смо сваког дана од 17 до 23 сата на два локације нешто што нашу публику може да заинтересује и због тога смо изузетно задовољни јер је увек било публике“, наводи Сања Цонић, директорка Културног центра Лесковац.

На фестивалу је први пут додељена и награда „Душан Макавејев“ у селекцији дивљи филм. Награду је добило остварење Слатки исток Шона Прајса Вилијамса док је награду „Радомир Баја Шарановић“ за најбољи студентски филм добио млади редитељ из Хрватске, Бојан Радановић.

субота, 02. децембар 2023.
17° C

Коментари

Eto
Контролиши се мало! Имаш само два, чувај их брижљиво
Novcanice
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Macka i maticnjak
Крећете на пут и водите љубимца - како могу да помогну валеријана и матичњак
Oči su najlepši 'prozori na svetu'....
Длаке из ока? И то је могуће!
Pa
Tестирање вакцине против рака дојке