Читај ми!

Гран-при Филмског фестивала у Херцег Новом филму „Сигурно место“

Свечаном доделом награда Златних мимоза завршен је 36. Филмски фестивал у Херцег Новом.

На 36. филмском фестивалу у Херцег Новом приказано је око 80 филмова у више селекција, тако да је жири имао тежак задатак да изабере најбоље.

„Било је добрих филмова, углавном су протагонисти млади људи, редитељи, глумци. Сви су млади”, наглашава Јелисавета Сека Саблић, председница Жирија.

Гран-при фестивала Велика Златна мимоза као и још четири награде, између осталих за најбољу режију и најбољу мушку улогу, припале су Јулију Ларотићу за филм Сигурно место, који храбро проговара о теми која се често прећуткује - о суициду.

„Људи често кажу да су осјетили да је то што гледају аутентично и да на неки начин, за њих невјеројатно стварно. Тако да мислим да смо ми то успјели с тим филмом“, каже Јурај Леротић, сценариста, редитељ и глумац.

Награда „Живко Николић“ за иновативни, храбри и експериментални израз припала је нашим редитељима Душану Зорићу и Матији Глушчевићу, за већ вишеструко награђивани филм Да ли сте видели ову жену?, који као и наш млади глумац, Јован Гинић, награђен специјалним признањем жирија за улогу у филму Изгубљена земља Владимира Перишића, због обавеза нису стигли на фестивал, али су жири и публика поздравили путем видеобима.

Специјално признање жирија филмских критичара Европе и Медитерана добио је филм Кајмак редитеља Милча Манчевског за дубок динамичан и храбар приступ савременим односима.

„Љубавна прича која покушава да говори о љубави, о различитим начинима на које може да се воли“, каже Манчевски.

За филм Екскурзија о тинејџерки која се налази заробљена у својој лажи, ауторка Уна Гуњак добила је награду за најбољи сценарио, а млада глумица Асја Зара Лагунџија Златну мимозу за најбољу женску улогу.

„Ово је мени стварно такав сан и шок. Мислим, ово ми је први филм па мало ми је чудно очекивати сад нешто овако грандиозно“, наглашава Лагунџија.

Посебну пажњу изазвао је филм Живко Николић недосањани сан, чије снимање почело у 1996. године, а филм је тек сада у документарно-играној форми доживео своју премијеру у режији Сенада Шахмановића као својеврсни омаж чувеном редитељу. Неки од награђених и приказаних филмова на фестивалу биће ускоро и на репертоару београдских биоскопа.

недеља, 26. мај 2024.
24° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије