Читај ми!

Међународни фестивал спортског филма – „Под сјајем звезда“ од 23. до 27. августа

Међународни фестивал спортског филма, на ком ће бити приказано 45 играних и документарних филмова из Србије и 18 филмова из света, 12. пут ће се одржати на Златибору. О томе шта публику очекује на овом фестивалу говори Јован Марковић, један од оснивача Фестивала, сценариста и продуцент.

Међународни фестивал спортског филма чија је порука „Под сјајем звезда”, почиње данас и трајаће до 27. августа. Појекције ће први пут бити одржане на отвореном, на Краљевом тргу, где ће премијерно бити приказани филмови Како смо заволели баскет, Богдан Богдановић и Новак, неиспричана прича: Карактер.

Како наводи Јован Марковић, гостујући у Јутарњем програму, када су пре 12 година почињали фестивал једва су успели да сакупе домаће филмове како би попунили програм.

„Данас, највећи нам је проблем како да одаберемо од стотину домаћих филмова најбоље, јер сви су добри. Видите, то што је продукција спортског филма тако узнапредовала, много је била важна улога овог фестивала“, истиче Марковић.

На свечаном отварању биће приказан филм о нашем фудбалском асу, Душану Савићу, Мук у Лондону, а биће додељена и награде за животно дело.

„Ми смо увели те награде од почетка и од почетка смо заузели став да те награде добијају истакнути спортисти из целог нашег бившег југословенског простора, јер смо ту спортску причу у свету градили сви заједно. Ове године награду добија за животно дело као спортиста Душан Савић, Милован Обрадовић, поводом 100 година нишког Радничког, Јована Прековић каратисткиња, Зоран Терзић одбојкаш и Дарко Панчев фудбалер“, наводи гост Јутарњег програма.

Такође, уведена је и награда за животно дело и за филмске ствараоце, оне који су као редитељи или као глумци учествовали у филмовима који се баве спортом. Први добитник овог признања је био легендарни редитељ Пуриша Ђорђевић који је режирао први филм који се бави спортском темом, Крос контри са Миленом Дравић у главној улози. Овогодишњи добитник је Мима Караџић.

Пошто ове године обележавамо 100 година кошарке, цео фестивал је посвећен томе.

„И затварање фестивала ће бити на тему кошарке, где Светислав Пешић, садашњи селектор, представља свој родни град Пирот, који је иначе и специјални град гост Фестивала“, наводи Јован Марковић, оснивач Међународног фестивала спортског филма.

Током Фестивала посетиоце Златибора очекује мноштво других манифестација, спортских филмова, вежбања на отвореном, све до 27. августа.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара