Читај ми!

Министарка Гојковић: Филм „Хероји Халијарда“ нападају они који не знају ништа о тој операцији

Министарка културе Маја Гојковић оценила је да они који нападају филм „Хероји Халијарда“, а међу њима су и политичари из Сарајева, очигледно ништа не знају о чувеној Операцији Халијард и славном делу историје српског и америчког народа, која не може да вређа и угрози никог добронамерног.

Коментаришући буру која је настала у самој завршници Сарајево филм фестивала због инсерата из филма Хероји Халијарда, приказаних на пословном форуму Фестивала, министарка културе Србије Маја Гојковић каже да смо сведоци бројних покушаја манипулације претходних дана и још једне злоупотребе филмске уметности како би се унапред етикетирало, цензурисало и компромитовало то остварење и послале политиканске поруке по устаљеној матрици.

„И то због филма који је прича о солидарности, жртвовању и пријатељству српског и америчког народа насталом у најтежим тренуцима страдања и заједничке борбе за слободу и који не може да вређа и угрози никог добронамерног", навела је министарка Гојковић и подсетила да је у Операцији Халијард спасено више од 500 америчких и британских авијатичара.

Подсетила је да то филмско остварење Радоша Бајића још нигде није приказано.

Маја Гојковић је нагласила да су такве критике постале општеприхваћене и наизглед нормалне, те да је принуђена да реагује и брани уметничко дело које говори о чувеној Операцији Халијард.

„И заиста је време да се каже 'Доста је било' и да се стане у одбрану уметничког дела и дела историје који је био дубоко сакривен, и да се коначно отворено каже да су Срби спасили америчке и савезничке пилоте од сигурне смрти од нацистичке руке", рекла је министарка и потпредседница владе.

„Поносна сам на то што је филм, који нисте гледали, доживео сличну судбину као представа Голубњача Дејана Мијача коју је гледало неколико стотина људи, а партијски комунистички апаратчици ревносно нападали и забрањивали истим речником и по идеолошком шаблону као актуелни сарајевски гласноговорници само зато што је први пут направљена представа о јамама у којима су страдали српски мученици", навела је Гојковићева.

„Не постоји слична операција која би могла да буде пандан овој, у читавој окупираној Европи. Поносни смо на историју коју су стварали наши преци", навела је министарка културе.

Нагласила је да је убеђена да ће, као и много пута у историји, и сада слобода уметничког изражавања и истина превладати све идеолошке баријере и политиканска саплитања и да ће бити јача од покушаја да је фалсификују у циљу потпиривања тензија и неразумевања.

понедељак, 15. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару