Читај ми!

Три филма у продукцији РТС-а на Фестивалу филмског сценарија у Врњачкој Бањи

На овогодишњем Фестивалу филмског сценарија у Врњачкој Бањи, који се одржава од 11. до 17. августа, приказана су три филма из продукције РТС-а. Реч је о младим ауторима, чији су фимови на бројним домаћим и светским фестивалима већ добили најважније награде.

Црно-бели филм Индиго кристал младог аутора Луке Михајловића већ бележи рекордну гледаност у биоскопима. Сјајно га је прихватила и фестивалска публика на врњачкој Летњој позорници.

„Велико је задовољство бити у оваквом филму. Заиста са свим овим људима који су ту, мени је баш лепо и велика је част бити у нечему што се, ја мислим, зове генерацијски филм“, наводи Ива Јовановић, глумица у филму Индиго кристал.

„Мислим да је то стварна слика како изгледа један ноћни излазак и како изгледа улица са оне стране где ми заклапамо очи и не гleдамо“, сматра Милан Пеливановић, један од актера филма Индиго кристал.

„Мислим да је доћи до правих вредности најтеже, а мислим да сам филм може да их наведе да размишљају о правом путу", истиче глумац Милош Ђуровић.

Врхунска глумачка екипа и у Овуда ће проћи пут и Да ли сте видели ову жену?, фимовима РТС-а који су освојили бројна признања на светским фестивалима.

„Овуда ће проћи пут има заиста успешан фестивалски живот. Преко седам награда од Америке до овде наших простора, Италије и тако даље. Публици би препоручио овај филм, као један нови филм свеже крви, филм који надолази снагом младих аутора“, истиче Златко Видовић, глумац у филму Овуда ће проћи пут.

Аутори сва три филма из продукције РТС-а на 47. Фестивалу филмског сценарија у Врњачкој Бањи су млади људи, дебитанти у свету филма.

„Три филма, и то дебитанстска дугометражна филма, нисмо имали у конкуренцији до сада.  A сви ти филмови су заправо плод улагања РТС-а у младе ауторе“, наглашава Марко Новаковић, уредник драмског и домаћег серијског програма РТС-а.

У такмичарској селекцији врњачког Фестивала филмског сценарија ове године је 15 филмова. Одлука стручног жирија саопштава се сутра у подне.

субота, 18. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара