Читај ми!

Програм јубиларне Мостре делимична жртва штрајка холивудских сценариста и глумаца

Од 30. августа до 9. септембра у Венецији ће се одржати Међународни филмски фестивал, најстарији на свету. Биће то 80. издање те филмске смотре.

Програм јубиларне Мостре делимична жртва штрајка холивудских сценариста и глумаца Програм јубиларне Мостре делимична жртва штрајка холивудских сценариста и глумаца

Објављен је програм једног од најпрестижнијих филмских фестивала на свету. Уметнички директор Фестивала, Алберто Барбера, признаје да ће штрајк глумаца и сценариста у Холивуду имати утицај, али да се нада да неће бити масовног отказивања филмских звезда.

Ипак, неће бити приказан филм који је требало да отвори Фестивал, Изазивач италијанског редитеља Луке Гвадањина, јер га је компанија МГМ Амазон, продуцент тог остварења, повукла са репертоара.

„Недавна најава штрајка глумаца у Холивуду, као и сценариста, све нас је изненадила. Није нам било лако да завршимо одабир филмова за различите програме. Срећом, ти штрајкови, за које су постојали добри разлози, неће имати веће последице. У ствари, једини филм који смо на неки начин изгубили у односу на оно што смо планирали је филм Луке Гвадањина. Његов долазак у биоскопе је померен на април наредне године“, наводи Алберто Барбера, уметнички директор Фестивала.

Уместо остварења италијанског редитеља, на отварању ће бити приказан филм Командант, редитеља Едуарда де Ангелиса, док ће публика на крају моћи да види филм Хуана Антонија Бајона Друштво снега. На Међународном филмском фестивалу у Венецији познати редитељи Вуди Ален, Дејвид Финчер, Роман Полански, Бредли Купер, поред осталих, представиће своја нова остварења.

„Драго ми је што могу да кажем да је потврђено да ће сви амерички филмови који су планирани бити приказани у различитим програмима па морам да захвалим продуцентима и редитељима који су потврдили своје учешће и премијерно приказивање својих филмова. Нажалост, неке филмске звезде ће изостати, глумци који су у штрајку неће бити присутни, али се надамо да ће они који су глумили у потпуно независним продукцијама стићи у Венецију и прошетати црвеним тепихом“, додаје Барбера.

Амерички редитељ Деjмјен Шазел је председник жирија у главној конкуренцији, за селекцију „Луићи де Лаурентис“, која представља дебитантске филмове, је француска редитељка Алис Диоп, а у селекцији „Орикони“ о филмовима ће одлучивати италијански редитељ Јонас Карпињано.

Ове године ће Златног лава за животно дело добити италијанска редитељка Лилијана Кавани и глумац из Хонгконга, Тони Леунг.

среда, 01. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво