Читај ми!

Фестивал у Пули отворила публика, на програму филмови у продукцији или копродукцији РТС-а

Пригодном свечаном церемонијом и приказивањем филма „Хотел Пула" пулског редитеља Андреја Коровљева, с Ермином Бравом и Ником Грбељом у главним улогама, у пулској Арени отворен је јубиларни, 70. Пулски филмски фестивал.

Током свечане церемоније приказане су видео-приче о фестивалским успоменама, сведочанство како су се грађани Пуле и њихов фестивал волели током деценија трајања ове велике фимске смотре.

Јубиларни 70. Пулски филмски фестивал, свечано је, уз атрактиван ласер-шоу отворила публика, јер, како је речено, одлучено је да то не буду високи званичници, него они којима фестивал највише и припада, па је око пет хиљада гледалаца у исти глас прогласило отвореном ову велику филмску смотру.

Део отварања јубиларног фестивала било је и сећање пулских филмских ветерана међу којима су били Горан Марковић и Ева Рас, а фестивал је отворио филм Хотел Пула редитеља Андреа Коровљева који је изазвао велико интересовање пулске публике.

„Иза мене када се прође је један део ограде која је, када смо били клинци, била доста погодна за прескакање. Дакле, ми смо прескакали ограду и долазили гледати филмове и дружити се као клинци, јер је то била апсолутна атракција, потпуни доживљај и лудило“, рекао је редитељ Андреј Коровљев.

На фестивалу ће бити приказан велики број филмова међу коима двадесет у главном такмичарском програму.

„Доиста смо се потрудили оживити град, вратити неку носталгију, за оним неким временима. Увјек када гледамо у прошлост, све некако изгледа као д а је било боље, занимљивије, веселије… Међутим, фестивал је кроз свој живот пролазио различите трансформације и транзиције и мислим да је то једна нит водиља коју има и жеља да буде што бољи и занимљивији.

Наравно да има део програма који се односи на саму обљетницу, који се дотичу неких тема о повјести фестивала, и филмова који су се приказивали али мислим да је најзанимљивије што је фестивал отворио филм Хотел Пула, дакле који има у наслову – Пула, а филм затварања ће нам бити филм Брод, дакле филм отварања и затварања је пулска тема, пулски аутори и још у средини фестивала имамо још једног пулског аутора. Мислим да је то доиста обиљежило обљетницу, и да ми овде имамо ветар у леђа да фестивал још више заволимо и подржавамо“, истакла јеТања Миличић, директорка Пулског филмског фестивала.

Када је реч о нашим ауторима, приказан је филм Досије Лабудовић несврстане редитељке Миле Турајлић, а уочи отварања као својеврсни увод у фестивалске дане, у Срском културном центру у Пули, отворена је изложба фотографија везаних за филм. Овог пута то је поставка посвећена Ени Беговић редитеља Слободана Иветића која сведочи о почетку блиставе каријере тада двадесетогодишње глумице.

„Ове године смо у озрачју седамдесетог рођендана фестивала спојили аутора фотографија из Србије и велику хрватску глумицу Ену Беговић која је и добитница Златне арене“, каже Милан Рашула, директор Српског културног центра у Пули.

„Те све фотографије су настале лета осамдесете године и практично, доста фотографија је сад угледало светлост дана јер су биле 40 година у кутији на тавану, тако да су доста фотографија сада први пут урађене. Оно што је интересантно је та енергија, лепота и таленат Енин који сам сликао и који је завршио у малом негативу од 24, 36 милиметара а сада у великом формату поново та енергија се вратила преко фотографије, и таленат њен“, додаје Слобадан Иветић, аутор изложбе.

„Пулски филмски фестивал је означио добар део културног периода региона, некадашње државе, данас региона и оно што је за мене и за наше људе битно је да са таквим фестивалом и посетом аутора из Србије, ми на неки начин одржавамо везу са матицом“, рекао је Рашула.

На фестивалу ће бити приказана и четири филма у копродукцији или продукцији РТС-а: Да ли сте видели ову жену, Индиго кристал, Мала Неда и Лептирица Ђорђа Кадијевића, која ове године обележава 50 година од снимања.

понедељак, 03. јун 2024.
19° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије