Читај ми!

Почела 30. палићка филмска фешта

На Летњој позорници на Палићу, свечано је отворен 30. Фестивал европског филма. Највећа награда фестивала „Александар Лифка“, за изузетан допринос европској кинематографији, уручена је глумцу Богдану Диклићу, који је и отворио Палићки филмски фестивал.

Добитник Лифкиног признања је и немачки редитељ Андреас Дрезен, а регионална награда „Александар Лифка“ припала је глумцу Николи Ристановском из Северне Македоније.

„Јако сам радостан, али рећи ћу поново да сам ја само представник свих тих људи. Најискреније желим да захвалим свим сценаристима, свим редитељима са којима сам имао част и задовољство да радим, свим директорима фотографије, свим тонцима, свим шминкеркама, костимографима, сценографима, клаперима, бинским мајсторима, фар мајсторима, возачима и тако даље“, рекао је овогодишњи добитник признања „Александар Лифка“, глумац Богдан Диклић.

Оно што могу рећи и што је сигурно доказано бар из ових неколико инсерата, а то је да је Дик један од наших најзначајнијих глумаца који је одиграо улоге у филмовима који се памте“, истакао је председник Савета ФЕФ Палић 2023, драмски писац и редитељ Душан Ковачевић уручујући признање Диклићу.

Ковачевићу је додељена реплика палићког Златног торња као захвалност за допринос фестивалу.

Главни такмичарски програм отворен је француским филмом Мадам ди Бари са Џонијем Депом у главној улози који стиже са овогодишњег Канског фестивала.

Осим у главном такмичарском програму, за награде ће се надметати филмови у селекцији Паралеле и судари, а у фокусу фестивала су одабрана нова остварења из Мађарске и Северне Македоније.

Осам дугометражних и краткометражних филмова из новије српске продукције биће представљено у различитим селекцијама на Палићу.

Публика ће до 21. јула у различитим селекцијама видети око 150 нових филмова са Старог континента.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се