Читај ми!

Почиње јубиларни 30. Палићки фестивал

На Летњој позорници на Палићу, вечерас почиње 30. Фестивал европског филма. У 12 селекција биће приказано 150 нових филмова са Старог континента. Фестивал отвара остварење „Мадам Ди Бари“ са Џонијем Депом у главној улози, које стиже са овогодишњег Канског фестивала.

Осим у главном такмичарском програму Палићког фестивала, за награде ће се надметати филмови у селекцији Паралеле и судари, а у фокусу смотре су одабрана нова остварења из Мађарске и Северне Македоније.

Највећа награда Палићког фестивала Александар Лифка – за изузетан допринос европској кинематографији биће уручена домаћем глумцу Богдану Диклићу и немачком редитељу Андреасу Дрезену.

Регионална награда Лифка припала је глумцу Николи Ристановском из Северне Македоније.

Осам дугометражних и краткометражних филмова из новије српске продукције биће представљено у различитим селекцијама на Палићу.

Програмски директор Фестивала европског филма Палић 2023, Мирослав Могоровић каже за РТС да, ове године, филмаџије као да су знале да је јубиларно, 30. издање Палићког фестивала.

Имамо изузетна остварења у оквиру овогодишње селекције, а посебно у оквиру главног програма. У главном такмичарском програму су филмови великана као што су Кен Лоуч, Вим Вендерс, Маргарете фон Троте, добитника награде 'Александар Лифка' у претходним издањима Палићког фестивала – Кристијана Пецолда“, истакао је Могоровић.

Публика ће имати прилику да види остварења нових младих аутора, као и филмове у којима играју, не само европске глумачке величине, него и светски признате звезде као што је Џони Деп са филмом Мадам ди Бари, који је отворио овогодишње издање Канског фестивала.

Већ годинама се трудимо да поред главног такмичарског програма развијемо и другу такмичарску селекцију која се зове Паралеле и судари и ове године имамо 10 изузетно атрактивних остварења из Источне Европе који ће бити приказивани у простору биоскопа 'Абазија', у поподневним терминима“, наводи Могоровић.

Брижљиво биран програм биће праћен и квалитетним гостима.

Поред добитника награда, ту су гости који се такмиче за награде. Филмови из селекција главног такмичарског програма, као и програма Паралеле и судари биће, у највећем броју случајева, испраћени са ауторима“, открио је Могоровић.

Палићки филмски фестивал почиње вечерас и траје до 21. јула.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара