Читај ми!

Холивудски студији бију битку како би избегли штрајк глумаца у поноћ

Највећи холивудски филмски и телевизијски студији и синдикат који представља 160.000 глумаца настоје да постигну споразум пре истека рока у поноћ како би покушали да избегну да поред писаца и глумци ступе у штрајк.

САГ-АФТРА, највећи холивудски синдикат, захтева веће надокнаде за глумце у ери стриминг платформи и мере заштите око употребе вештачке интелигенције. Чланови синдиката су одобрили штрајк ако преговарачи не успеју да постигну договор, а звезде са А листе, укључујући Џенифер Лоренс и Мерил Стрип, рекле су да су спремне да напусте посао.

Они би се придружили броју од око 11.500 чланова Удружења америчких писаца (ВГА), који су ступили у штрајк почетком маја. Овај штрајк довео је до бескрајних реприза и пореметио је рад на већини продукције за јесењу ТВ сезону и снимање неких високобуџетних филмова.

Штрајк САГ-АФТРА-е би приморао да се обустави снимање на више пројеката и изврши притисак на студије да пронађу решење.
„Сви смо веома напети и надамо се да ћемо се договорити“, рекао је глумац Флоренс Пју, говорећи у Лондону на промотивном догађају за предстојећи филм Опенхајмер.

Касно у уторак, преговарачи САГ-АФТРА пристали су на захтев студија да се позове федерални посредник. Међутим, синдикат је саопштио да су представници студија „злоупотребили наше поверење“, јер су пустили информације у медије и да неће одступити од рока.

Холивуд се није суочио са двоструким штрајком од 1960. године, када су чланови ВГА и Удружења филмских глумаца назвали обуставу рада у борби око остатака филмова продатих ТВ мрежама.

Морате да зарадите 26.000 долара годишње да бисте се квалификовали за здравствено осигурање и има много људи који пређу тај праг кроз преостале уплате“, навео је глумац Мет Дејмон на представљању филма Опенхајмер.

„Зарађује се новац и треба га распоредити на начин који води рачуна о људима који су на маргини.“

Данас се синдикати боре против Нетфликса, Валт Дизнија и других компанија око основне плате и остатака од сервиса за стриминг и других питања, укључујући употребу генеративне ВИ. Глумци желе гаранције да њихове дигиталне слике неће бити коришћене без њихове дозволе.

Преговори су се одвијали у тешком тренутку за медијске компаније које су потрошиле милијарде долара на припреме како би покушале да привуку нове кориснике на својим платформама за стриминг.

Дизни, Комкаст Корп (CMCSA.O) Ен-Би-Си-Универзал и Парамаунт Глобал (PARA.O) изгубили су стотине милиона долара од стриминга у последњем кварталу. Истовремено, пораст онлајн видеа је умањио приходе од телевизијских реклама јер се традиционална ТВ публика смањује.

Алијанса филмских и телевизијских произвођача (АМПТП), која преговара у име студија, одбила је да коментарише своје разговоре са САГ-АФТРА.

Са писцима, АМПТП је рекао да је понудио „великодушна“ повећања плата, али није могао да пристане на све захтеве писаца. Студији и ВГА нису разговарали од почетка штрајка писаца 2. маја.

субота, 01. јун 2024.
25° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије