„Барија: Капија ветрова" на ФЕСТ-у

Прича о три генерације сицилијанске породице, филм „Барија: Капија ветрова" Ђузепеа Торнатореа, обележиће главни програм петог дана ФЕСТ-а. У такмичарском програму „Европа ван Европе" турски филм „Људи на мосту".

Нови филм ветерана италијанске кинематографије Ђузепеа Торнатореа „Барија: Капија ветрова" биће приказан вечерас од 19 часова, у главном програму 38. Феста, у великој дворани Центра „Сава".

У причи о три генерације сицилијанске породице, Торнаторе кроз породичне и љубавне односе рекапитулира период од тридесетих до осамдесетих година прошлог века у Палерму.

У периоду фашизма, Чико, убоги пастир, ипак успева да се посвети својим идеалима - књигама, витешкој поезији и популарним новелама.

Током Другог светског рата, његов син Пепино открива неправду и страствено се посвећује политици, а низ судбина закључује унук Пјетро. Улоге играју Франческо Скиана, Маргарет Мађ, Раул Бова, Енрико Ло Версо, Микеле Пласидо, Винченцо Салеме, Моника Белучи и други.

Публика Феста видеће Монику Белучи и у француском филму „Не осврћи се" Марине де Ван (од 23 часа), у којем јој је партнерка Софи Марсо.

Главни лик је књижевница Жана, удата и мајка двоје деце, која примећује промене у свом изгледу, док њено тело почиње да се трансформише. Међутим, нико од укућана не реагује.

Када је фотограф у кући њене мајке пошаље у потрагу за једном женом у Италији, Жана трансформисана у другу жену постаје свесна свог новог идентитета.

Поподне, од 16.39, у Центру „Сава" биће приказан филм „Људи који зуре у козе" Гранта Хеслова, са Џорџом Клунијем у главној улози.

У ансамблу су и Јуан Мекгрегор, Кевин Спејси и Џеф Бриџис.

У овој необичној црној комедији, инспирисаној стварним животом, редитељ Хеслов приказао је изненађујућа открића о тајној служби у војсци САД, у тренутку када Боб Вилтон, репортер у Ираку, среће Лина Касадија, енигматичног оперативца Специјалних јединица, на збуњујућој мисији...

Дворана културног центра

У оквиру програма „Открића" данас од 16 часова у Дворани Културног центра Београда биће приказан филм „Дуга ноћ" редитеља Хатема Алија, а од 18 часова „Пољско-руски рат" Ксаверија Журавског.

Турски филм „Људи на мосту" учествује на у такмичарском програму „Европа ван Европе", вечерас од 20.30.

Млади редитељ Асли Озге победио је са тим остварењем на националном фестивалу у Истанбулу.

Филм прати три млада човека - продавца цвећа на мосту на Босфору, таксисту и полицајца, који се не познају лично, али се њихови животи свакодневно укрштају док траже своју шансу за бољи живот у Истанбулу.

У програму „Фантазија", од 23 часа приказује се филм „Лутка на надувавање" чији је аутор славни јапански редитељ Хироказу Коре Еда.

У Музеју кинотеке публика ће данас моћи да види филмове који су отварали Фест 1979. и 1980. године. То су „Човек од мрамора" Анджеја Вајде (15 часова) и „Апокалипса данас" Френсиса Форда Кополе (од 17.30).

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво