Читај ми!

Додељен Златни печат Југословенске кинотеке

Златни печат Југословенске кинотеке за изузетан допринос филмској уметности додељен је глумици Јелисавети Секи Саблић, редитељу Ђорђу Кадијевићу и постхумно редитељу Живојину Павловићу.

На данашњи дан 1896. године одржана је прва филмска пројекција у Београду. Каријеру Јелисавете Секе Саблић обележила је улога Кристине, несуђене звезде немог филма, у комедији апсурда Маратонци трче почасни круг.

Златни печат додељен јој је за опус који на филму и телевизији без прекида, са истим стваралачким жаром, траје пет и по деценија.

„Ја никад не бих била ово што јесам да није комедије. Ја сам тај дар приметила у најранијој младости, кад сам имала десет година, кад изађем на сцену, сви се смеју... Али сам схватила да је дар за комедију побуна једна“, рекла је глумица Јелисавета Сека Саблић.

Редитељским радом историчар уметности Ђорђе Кадијевић је постављао стандарде у југословенској кинематографији, нарочито у жанровима фантастике и хорора. Лептирица је постала култни филм, који изнова откривају генерације љубитеља седме уметности, а серија ''Вук Караџић'' сматра се једном од најбољих остварењем у продукцији Телевизије Београд.

„Филм је изнад свега. Морам да признам да се нисам баш надао у младости да ћу постати филмски аутор. А кад се то већ десило могу да кажем да је то сва моја срећа и сва радост овога живота“, рекао је редитељ Ђорђе Кадијевић.

Поводом 90-огодишњице рођења Живојина Жике Павловића, редитеља чија су дела темељ и највиши домети наше кинематографије, постхумно му је додељен Златни печат, а у сарадњи са Словеначком кинотеком најављена је израда монографије.

На отварању 25. Фестивала нитратног филма вечерас ће бити приказан недавно откривени филмски материјал, са јединим снимком Михајла Пупина.

уторак, 19. март 2024.
3° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво