"The Hurt Locker" потукао „Аватара"

Шест награда БАФТА, међу којима су и награде за најбољи филм и најбољу режију, припало је остварењу "The Hurt Locker" редитељке Кетрин Бигелоу. Од осам номинација, „Аватар" освојио само награде за сценографију и визуелне ефекте. Колин Фирт и Кери Малиган најбољи глумци, а „Пророк" најбољи филм ван енглеског говорног подручја.

Ирачка ратна драма "The Hurt Locker" освојио је шест награда Британске академије за филмску и телевизијску уметност (БАФТА), које су додељене у недељу увече у Лондону.

Филм редитељке Кетрин Бигелоу освојио је награде за најбољи филм, најбољу режију, као и за оригинални сценарио, камеру, монтажу и звук.

Светски бисокопски хит „Аватар" њеног бившег супруга, редитеља Џејмса Камерона, био је, као и "The Hurt Locker", номинован у осам категорија, али је освојио само награде за сценографију и визуелне ефекте.

Награду за најбољу глумицу добила је Кери Малиган за филм "An Education", а најбољи глумац је Колин Фирт, који је тумачио главну улогу у филму „Самац".

Моник („Прешз") и Кристоф Волц („Проклетници") наставили су поход на награде у категорији за најбоље споредне глумце.

Најбољи британски филм године је „Акваријум", а најбоље остварење ван енглеског говорног подручја „Пророк" француског редитеља Жака Одијара.

Филм „У ваздуху" Џејсона Рајтмана, са Џорџом Клунијем у главној улози, освојио је награду за најбољи адаптирани сценарио.

Пиксаров „До неба" освојио је награду БАФТА за најбољи анимирани филм, а редитељ британског филма „Месец" Данкан Џонс (иначе, син Дејвида Боувија) освојио је награду за најбоље дебитантско остварење.

БАФТА за животно дело припала је легендарној британској глумици Ванеси Редгрејв, а награду за „звезду у успону" добила је млада Американка Кристин Стјуарт, која се прославила улогом у серијалу „Сумрак".

Британске награде БАФТА сматрају се важним индикатором за награде Оскар америчке Академије за филмску уметност и науке.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво