Вече на ФЕСТ-у у знаку „Вукодлака"

Нова верзија приче о човеку-вуку и „Озбиљан човек" браће Коен, обележиће четврто вече 38. ФЕСТ-а. У такмичарском програму „Европа ван Европе" јерменски филм „Граница".

Премијерни програм четвртог дана овогодишњег ФЕСТ-а отвара филм „32. децембар" Саше Хајдуковића (16.30 часова), који се приказује у Центру „Сава" у оквиру програмске целине „Открића".

Хајдуковићев филм снимљен је у продукцији Републике Српске, а прича о људима који у новогодишњој ноћи, уместо да дочекају 1. јануар, прелазе у 32. децембар...

Главне улоге тумаче Драгана Марић, Николина Ђорђевић, Ања Станић, Љубиша Савановић, Александар Бланић, Наташа Иванчевић...

Најновији филм Итана и Џоела Коена, „Озбиљан човек" је у вечерњем делу програма у Центру „Сава", од 19 часова.

„Озбиљан човек" је прича о обичном човеку који жели једноставне ствари - "Jefferson Airplane" на радију и "F-Troop" на телевизији.

Година је 1967. и Лари Гопник, професор физике на мирном универзитету Мидвест, управо сазнаје да га жена напушта. Заљубила се у једног од његових најпрепотентнијих колега, Саја Ејблмана који се њој чини много животнијим од беспомоћног Ларија.

Ларијев незапослени брат Артур спава на каучу, његов син Дени је забушант у школи са гомилом дисциплинских казни, а његова ћерка Сара зашива новац у одећу да би уштедела за операцију носа.

Док његова жена и Сај радосно праве ново породично гнездо, а његов брат постаје све већи терет, једна непријатељски настројена особа пише анонимна писма, желећи да саботира Ларијево унапређење на универзитету. Такође, један студент се труди да га подмити како би прошао годину, истовремену му претећи тужбом због клевете.

На све то, прелепа жена из суседства узнемирава га голотињом. Борећи се за равнотежу, Лари тражи савет од три различита рабина. Да ли му ико може помоћи да се реши својих недаћа и постане исправна особа, озбиљан човек?

Браћа Коен су овог пута одабрале глумачку екипу без звучних холивудских имена. Главне улоге поверене су Мајклу Сталбаргу, Ричарду Кајнду, Фреду Меламеду, Сари Леник.

Дуго ишчекивана нова верзија приче о човеку-вуку, „Вукодлак" Џоа Џонстона са Бенисијом дел Тором у главној улози, на програму је од 22 сата у Центру „Сава".

„Вукодлак" је прича о. Лоренсу Талботу, уклетом племићу, који се враћа се на породично имање после нестанка свог брата.

Заједно са отуђеним оцем, Талбот креће у потрагу за братом али разоткрива своју ужасавајућу судбину. Детињство Лоренса Талбота прекинуло се оне ноћи кад му је мајка умрла. Кад је напустио успавано викторијанско сеоце, Блекмор, провео је деценије покушавајући да се опорави и заборави. Али када га вереница његовог брата, Гвен Конлиф пронађе и замоли да јој помогне да нађу њеног вољеног који је нестао, Талбот се враћа кући и придружује се потрази.

Сазнаће да нешто, невероватне снаге и неутољиве жеље за крвљу, убија сељане. Док буде одгонетао крваву загонетку чуће за клетву из давнина која ожалошћене претвара у вукодлаке кад је месец пун. Док буде ловио застрашујућу звер, обичан човек са измученом прошлошћу, откриће своју примитивну страну... ону за коју није ни могао да претпостави да постоји....

Поред Бенсија дел Тора, остатак глумачке екипе чине Ентони Хопкинс, Емили Блант, Хјуго Вивинг, Арт Малик...

Дворана културног центра

Ирански филм „Човек који је појео своје трешње" Пајмана Хаганија, на програму је од у 18 часова, а приказује се у оквиру целине „Открића".

Хаганијев филм је прича о Рези, обичном фабричком раднику, који мора да врати женин мираз када се разведу.

Због проблема у браку, његова жена Зари то од њега тражи. Пошто је учинио све да позајми новац, мора да донесе коначну одлуку...

У такмичарском програму „Европа ван Европе", од 20.30, приказује се филм „Граница", јерменско-холандске копродукције.

Радња филма Арутјун Хачатријан одвија се у постсовјетском периоду, после јерменско-азербејџанског рата.

Режисер промишља о трагедији која је задесила његов народ, а то чини без речи, чак и без људи као протагониста, кроз причу о бизону којег проналазе заглављеног у јарку.

Одводе га на оближње имање где су се животиње, сељани и избеглице окупили да би се сакрили и опоравили од рата. Сви га сумњичаво посматрају.

Кроз очи бизона пратимо живот на имању и околним селима у току целе годне, уз смену годишњих доба и спори ритам овог места...

Индијски филм „Гулал" (23 часа) затвара вечерашњи премијерни програм у ДКЦ-у.

Главни лик остварења Анурага Кашјапа је Дуки Бана, жестоки политички активиста који живи и ради у студентском граду у Раџастану где покушава да придобије подршку независног покрета који ће поново вратити моћ краљевској породици.

Џадвал је тренутно вођа студентске владе, чији шарм не може баш увек да прикрије његову репутацију силеџије. У нади да ће следеће изборе у кампусу искористити као одскочну даску до правог политичког ангажовања, Дуки убеђује Рананџаја, студента с везама у краљевској породици, да се кандидује против Џадвала.

У кампањи му помаже цимер Дилип, бистар али наиван младић. Рананџај, међутим, има два непризната полубрата који га презиру и желе да кампања пропадне. Дешавања око предстојећих избора деле како студенте, тако и колегијум професора, а последице кампање осетиће се и изван студентског града...

За љубитеље филмских класика, Кинотека у оквиру програма „Отварајући шампањце", приказује филмове „Изузетни лешеви" Франческа Росија из 1977. године (од 15 часова) и „Ја сам Бог отац" браће Тавијани из 1978. године, од 17.30.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво