Читај ми!

„Дина: Други део“ – трејлер је стигао, али колико ћемо још наставака добити

Први поглед на предстојећи наставак „Дине“ вуче нас назад у чудно пешчано пространство. Али колико далеко ће нас Дени Вилнев одвести у психоделични универзум Френка Херберта, пита се колумниста Гардијана.

Често се примећује да је филм Џорџа Лукаса из 1977, Ратови звезда, био под великим утицајем Дине Френка Херберта. Централна планета прекривена пустињом; мешање религије и магије до тачке у којој се практично не разликују; приказ галаксије у којој је демократија пропала и гиздави племићи који се боре за контролу над соларним системима – сви су присутни у оба дела научне фантастике. Па ипак, Дина није Ратови звезда, чак и ако ће други део, за који је први трејлер изашао ове недеље, без сумње пружити публици тренутак који је до сада највише личио на Ратове звезда.

Године 2021. први део адаптације Дине Денија Вилнева успео је да нас заинтересује упркос томе што се скоро у потпуности фокусирао на ужасан пад Куће Атреидес од руку трулих и немилосрдних Харконена, и остављајући осећај наде и будуће славе наизглед дубоко закопане  испод пешчаних дина.

У књизи увек постоји осећај да ће преци Атреидес као владари Аракиса добити своју награду, јер ће потомак Пол очигледно завршити као проречени месија Бене Гесерита и вероватно преузети познати универзум. У филму има мање наговештаја, али је мање важно, јер научно-фантастични слаткиш за очи, више је него било шта што је раније виђено на великом екрану.

Занимљиво, нови трејлер нам показује мало од спектакла који можемо да очекујемо у финалу Дине: други део, када се цар Шадам IV, кога тумачи Кристофер Вокена, спушта са свом својом војском на Аракис, само да би открио да је заиста требало да остане код куће. Уместо тога, видимо више Зендајине Чани, сведочимо трансформацији лејди Џесике Ребеке Фергусон у Фреманову тетовирану, часну мајку која воли зачине, и упознајемо се са променљивом принцезом Ирулан (Царева ћерка) Флоренс Пју. Ту је и поглед на спектакуларне сцене из књиге у којима Пол Атрејдес први пут јаше џиновског пешчаног црва.

Дина је веома чудан роман, али његови наставци постају само чуднији и неортодокснији што Херберт дубље улази у своју чудну и дивну галаксију људских компјутера, путовања у свемир инспирисана психоделијом и клановима вештица који модификују гене.

Мудро, Вилнев се до сада само посветио спремности да адаптира Хербертов први наставак, Дина: Месија – који, иако нема врхунску космичку битку која дефинише његовог претходника, у најмању руку је препун политичке интриге, високе драме и чаробњаштва који се протеже кроз миленијуме. Завере које су привукле фанове на Аракис на првом месту.

С обзиром на то да је први наставак Дине зарадио више од 400 милиона долара на светским благајнама, сва је шанса да би његов наставак требало да пређе границу од милијарду долара. Ово није филм о чијим шансама треба да бринемо, закључује колумниста Гардијана.

недеља, 26. мај 2024.
21° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије