Читај ми!

Награђени документарци на 16. издању Белдокс фестивала

На предстојећем 16. Белдокс фестивалу, који ће се одржати од 10. до 17. маја, публика ће у склопу 12 програмских целина бити у прилици да премијерно види велики број документарних остварења, међу којима посебан простор заузимају она овенчана највећим наградама на пољу документарног филма.

Јединствена и одважна филмска остварења реномираних и младих аутора из целог света чине овогодишњу селекцију Белдокс фестивала изузетно актуелном и релевантном.

На осам локација у граду публика ће бити у прилици да види неке од најзначајнијих документарних филмова из 2022. и 2023. године. Фестивал ће, као и протеклих година, бити хибридне форме, будући да ће део програма бити приказан на платформи Белдокс онлајн и телевизији Инсајдер.

„Врло смо задовољни овогодишњим програмом, филмови су веома интересантни, актуелни, узбудљиви и разноврсни у тематском, визуелном, културолошком, географском смислу, као и у смислу филмског језика и ауторских приступа. Селекција Белдокса сваке године осликава бескомпромисну посвећеност смелим, аутентичним и креативним документарцима, филмовима који продубљују наше поимање реалности и покрећу друштвено релевантне теме са којима се данас суочавамо“, наводи Мара Прохаска Марковић, директорка Белдокса.

Домаћи такмичарски програм доноси чак дванаест филмова који особеношћу стила чине селекцију интригантном и упечатљивом. Међу ауторима има како нових, тако и награђиваних стваралаца.

Фестивал отвара филм Младена Ковачевића Још једно пролеће, док се у селекцији приказује и филм Призван и позван, прошлогодишњих победника Белдокса Луке Папића и Срђе Вуча.

Српски такмичарски програм, поред наведених остварења чине и: А Исток река тече (Јелена Раденовић), Водич за обалска утврђења (Тијана Петровић), Аурорин сан (Драгана Јовановић), Флотација (Елунед Зоë Аиано, Алесандра Татић), Буги и демони (Иван Шијак), Лопте (Горана Јовановић), На крају пута (Ивана Тодоровић), Нико вредан помена (Светислав Драгомировић), Портрет умирућег џина (Стефан Ђорђевић) и Резница (Давор Маринковић).

У међународном такмичарском програмудесет наслова који ће се наћи: Циско Кид (Emily Kaye Allen), Други профил (Armel Hostiou), Као острво (Tizian Buchi), Клетва (Maria Kaur Bedi, Satindar Singh Bedi), Клинке (Fanie Pelletier), Облици заборављања (Burak Çevik), Пејзаж (Daniel Kötter), Територија маште (Paula Maľárová), ТрећИИИ (Karim Kassem), Збогом дивљаку (Sergio Guataquira Sarmiento).

Белдокс је одабран да буде домаћин престижне награде Еуримаж Ауденција коју додељује Еуримаж фонд Савета Европе. У конкуренцији за награду Еуримаж Ауденција ове године налазе се филмови: Флотација (Алесандра Татић, Елунед Зое Аиано), Клинке (Fanie Pelletier), Од нуле (Irina Boiko), Белешке из Еремоцена (Viera Čákanyová), Cветови људског тела (Helena Wittmann), КапрКод (Lucie Králová), Види шта си ме присилио да урадим (Coco Schrijber), Бенд (Álfrún Örnólfsdóttir), Сестринство суве сауне (Anna Hints), Аполонија, Аполонија (Lea Glob), Поларис (Ainara Vera) и Глуварење у Тољатију (Laura Sistero).

Фестивал Белдокс додељује шест награда у четири такмичарска програма.

Белдокс се бројним сарадњама са светским и европским филмским фестивалима и многим актерима у међународној аудиовизуелној индустрији, позиционирао као главно место сусрета за аудиовизуелну индустрију у овом делу Европе. Томе у прилог иду и активни пратећи садржаји: Beldocs Industry Days, Connecting Futures, Beldocs Teen, Mini Doc i drugi.

Осим филмских пројекција организује се и низ панела и предавања, а у оквиру Industry активности на радионицама, додељују се новчане награде за развој будућих филмова.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се