Гардијан: Би-Би-Си поклекао под притиском, Атенборов серијал разгневио конзервативце

Би-Би-Си је одлучио да не емитује једну од епизода новог природњачког серијала Дејвида Атенбороа због страха да ће приказивање уништења животне средине Британије изазвати бес конзервативаца и десничарских медија, наводи „Гардијан“. Би-Би-Си оштро демантује тврдње.

Лондонски лист пише да је одлука о неприказивању шесте епизоде серијала Wild Isles (Дивља острва) разгневила је многе у Би-Би-Сију, који сматрају да је медијски сервис поклекао под притиском лоби група са назадним ставовима.

Са друге стране, из Би-Би-Сија истичу да то није случај и кажу да поменута епизода никада није ни била планирана за емитовање. Нови серијал Атенбороа бави се природним лепотама британских острва.

Документарну серију су делимично финансирале добротворне организације Светски фонд за природу и РСПБ, али шеста епизода неће бити емитована на телевизији, већ ће бити доступна само на iPlayer служби.

За свих шест епизода нарацију је радио Атенборо, а снимила је продукцијска компанија "Silverback Films", која је радила серијал Our Planet, у сарадњи са Би-Би-Сијевим природњачким одељењем.

Извори из Би-Би-Сија рекли су Гардијану да је одлука да се не прикаже шеста епизода донета како би се избегле критике са деснице. Лист Телеграф је ове недеље напао јавни сервис зато што је узео новац од „два удружења која су раније критикована због политичког лобирања“ – Светског фонда за природу и РСПБ.

Један од Гардијанових извора каже да је проблем што би се видео степен уништења животне средине због пољопривреде и индустрије лова и да се десничарске лоби групе очајнички држе својих назадних ставова.

субота, 04. мај 2024.
16° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се