Читај ми!

Српски филм у музеју МоМА у Њујорку – пројекција филма „Да ли сте видели ову жену“ на престижном фестивалу

Филм „Да ли сте видели ову жену“ аутора Матије Глушчевића и Душана Зорића имаће америчку премијеру на престижном фестивалу Нew Directors/New Films у Њујорку. Пројекције ће бити одржане 6. априла у Музеју модерне уметности у Њујорку и 7. априла у "Walter Reade" Theater-у (Линколн центра).

Фестивал New Directors/New Films основан је 1972. године и представља заједнички пројекат МоМА и Филмског удружења Линколн центра у Њујорку. Настао је са идејом да прикаже филмове редитеља у успону од којих су већина током времена постали познати и веома успешни аутори и ауторке. Фестивал је до сада приказао дебитантска остварења Педра Алмодовара, Спајка Лија, Гиљерма дел Тора, а представио је и данас значајне ауторе као што су Лука Гвадањино, Вонг Кар-вај, Михаел Ханеке, Агњешка Холанд, Кели Рајхарт и многи други.

Поводом пројекције филма у Њујорку аутори филма наводе:„Позив да наш филм прикажемо на фестивалу на коме су започели каријеру и неки од наших омиљених редитеља је у исто време прелеп, али и застрашујућ. Радујемо се разговорима са њујоршком публиком и делује нам да ће Драгиња пронаћи своје место у том дивљем и магичном граду.“

„Велика нам је част што ће филм из Србије бити приказан у Музеју модерне уметности (МоМА) у Њујорку, у избору најбољих дебитантских остварења из целог света. Ово је веома значајно достигнуће за целокупну домаћу кинематографију, а очекујемо да ће отворити врата и за даљу дистрибуцију филма у Америци“, очекује Чарна Вучинић, продуценткиња филма.

Разговоре после пројекције филмова у Њујорку подржао је „Контакт“ – Удружење за подстицање и истраживање изведбених умјетности у БиХ.

Следећа специјална пројекција у Србији (и разговор са редитељима) биће одржана у Културном центру Панчева 1. априла, док ће датум друге специјалне пројекције у Београду бити ускоро објављен.

Светска премијера филма Да ли сте видели ову жену? одржана је на 79. Филмском фестивалу у Венецији. Филм је до сада приказан на неколико фестивала у свету и добитник је награде за најбољу режију на Међународном филмском фестивалу у Бангкоку и награде Гран-при „Александар Саша Петровић“ на 28. Фестивалу ауторског филма.

Да ли сте видели ову жену? је прича о средовечној жени Драгињи, која кроз три различита живота покушава да искочи из своје коже. Главну улогу у филму тумачи једна од најангажованијих глумица региона Ксенија Маринковић. У пратећим улогама појављују се Исидора Симијоновић, Борис Исаковић, Власта Велисављевић, Горан Богдан, Јасна Ђуричић, Радоје Чупић, Олга Одановић, Милица Михајловић, Ивана Вуковић, Милош Тимотијевић, Исидора Минић, Алекс Електра и други.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво