Читај ми!

Приватно и радно – Легат Бате Живојиновића у Југословенској кинотеци

Поводом 90 година од рођења Велимира Бате Живојиновића, у Југословенској кинотеци се отвара стална поставка Легата једног од најпрепознатљивијих лица југословенског и српског филма.

Улаз на сталну поставку Легата Велимира Бате Живојиновића у Југословенској кинотеци за посетиоце ће бити отворен од 1. марта и посета се прве две недеље неће наплаћивати, напомиње Ирина Кондић, кустоскиња, гошћа Београдске хронике.

У легату ће моћи да се виде и фотографије из приватног живота.

„Ми смо од породице Живојиновић као део легата добили и велики број фотографија које нам је било јако тешко да сортирамо и да тачно изаберемо из обиља толико добрих, али на крају успели смо да одвојимо један број од око 50 фотографија које ће бити изложене у приземљу, поред сталне поставке“, објашњава кустоскиња.

Изложба се зове „Приватно и радно“. Приватно почиње од раних Батиних дана – детињства, школе, студудентских дана, венчања са Јулијаном Лулом Живојиновић, Бата као отац, Бата са колегама. Радни део изложбе се односи на његов професионални живот, али може се видети и Бата иза камере у предаху између снимања.

„Мени су јако интересантне те породичне фотографије и то колико је он био одан муж и брижан отац“, истиче Ирина Кондић.

Иначе, када је реч о легатима, Југословенска кинотека са легаторима може да склопи три врсте уговора – Уговор о поклону, Уговор о легату или Уговор о депозиту. Иначе, публика је веома заинтересована за овакву врсту изложби, посебно када су у питању тако значајна имена седме уметности.

„Бата дели легат са Миленом Дравић и Драганом Николићем, Живојином Жиком Павловићем, Павлом Вујсићем, Ружицом Сокић, Жоржом Скригином“, подсећа гошћа Београдске хронике.

понедељак, 06. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара