Читај ми!

Међународна премијера филма „Злочин је мој“ отвара 51. ФЕСТ

Најновије остварење француског аутора, Франсоа Озона, крими драма „Злочин је мој“ (Mon crime), отвориће 51. ФЕСТ. Реч је о међународној премијери остварења које ће београдска публика имати прилике да види пре француске, будући да филм улази у тамошње биоскопе тек 8. марта.

Међународна премијера филма „Злочин је мој“ отвара 51. ФЕСТ  Међународна премијера филма „Злочин је мој“ отвара 51. ФЕСТ

Филм Злочин је мој, 23. играно остварење Франсоа Озона, једног од најзначајнијих европских редитеља своје генерације, чији су филмови често на програму Феста, попут наслова Све је прошло добро (2021), Милошћу Божјом (2018), Двоструки љубавник (2017), Франц (2016), Нова пријатељица (2014), Млада и лепа (2013), Базен (2003), Осам жена (2002), итд.

Франсоа Озон наводи да је филм, у суштини, прича о „тријумфу сестринства“ и да је својеврсно одавање почасти радовима Жана Реноара, Франсое Трифоа, Ернста Лубича и Френка Капре, нарочито америчким романтичним комедијама из тридесетих година прошлог века.

У програму Феста седам филмова који су номиновани за награду Оскар

Седам остварења номинованих за најпрестижнију филмску награду Оскар биће премијерно приказано, за домаћу публику, на 51. Фесту: Тар, Живети, Разговори жена, Царство светлости, Сва лепота и крворполиће, ЕО и Марсел шкољка у ципелама.

Филм Тар, одмах након светске премијере у Венецији, где је однео награду за најбољу глумицу (Кејт Бланчет), номинован је за Оскара у још пет категорија: за најбољи филм, режију и оригиналан сценарио (Тод Филд), фотографију и монтажу.

Кејт Бланчет се истакла као један од највећих фаворита на предстојећој додели Оскара. Аустралијанка је за ову улогу освојила Златни глобус, као и признања Избор критичара и Удружења њујоршких критичара.

Драма Разговори жена (Women Talking), који је Сара Поли режирала према истоименој књизи Миријам Тејвс је такође у трци за Оскара – за најбољи филм, као и у категорији за адаптирани сценарио. У сјајној глумачкој подели су Руни Мара, Клер Фој, Џеси Бакли, Џудит Ајви, Бен Вишо и Франсес Мекдорманд.

Познати енглески глумац Бил Нај први пут је номинован за Оскара за главну улогу у британском филму Живети (Living). Филм је режирао Јужноафриканац Оливер Херманус према сценариу Нобеловца Казуо Ишигуро (Остаци дана, Не дај ми да одем) коме је ово такође прва номинација за Оскара.

Романтична драма Царство светлости (Empire of Light) Сема Мендеса донела је директору фотографије Роџеру Дикинсу 15. номинацију за Оскара. Главну улогу тумачи оскаровка Оливија Колман.

Један од највећих фаворита за освајање Оскара за најбољи документарни филм, Сва лепота и крвопролиће (All the Beauty and the Bloodshed) награђен је Златним лавом на 79. Венецијанском фестивалу као тек други документарац овенчан највећим признањем у историји Мостре. Поитрасова је освојила Оскара 2015. за остварење Грађанин број 4 (Citizenfour) о Едварду Сноудену.

Легендарни пољски аутор Јежи Сколимовски (Четири ноћи с Аном, Рад на црно), добитник „Златног печата“ Југословенске кинотеке на 37. Фесту, први пут је номинован за Оскара у конкуренцији најбољег међународног филма за ЕО са Изабел Ипер у главној улози.

На програму Феста је и остварење Марсел шкољка у ципелама (Marcel the Shell with Shoes On), номиновано за најбољи анимирани филм, редитељски првенац Дина Флајшера Кампа.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво