Читај ми!

„Фантастична планета“, сецирање данашње цивилизације у серијалу какав се ретко виђа

Вечерас се на Првом програму емитује прв епизоду серијала „Фантастична планета“. Грандиозни пројекат Радио-телевизије Србије и продукције „Соул филмс“ је један од најзахтевнијих серијала икада направљених на нашим ТВ мрежама, а аутор Владимир Банић каже да је циљ серијала да сецира данашњу цивилизацију.

У двадесет једночасовних епизода новинар Владимир Банић открива свет какав данас познајемо кроз теме које су заједничке за целу планету, а опет специфичне за сваку културу. Тема прве емисије је – смртна казна.

„Око девет пута смо прелетели планету, једном смо је прешли аутомобилом и бродом. Скупило се ту доста километара и карата“, каже Банић.

Фантастична планета није класична путописна емисија, већ свака епизода се бави одређеном темом.

„У свакој епизоди обиђу се три земље, мада у првој само две јер се бави изузетно снажном темом о смртној казни. Морали смо и више пута да путујемо, јер када смо имали договорен разговор са затвореником који је осуђен на смрт, један други робијаш је побегао па је цео затвор био затворен“, присећа се Банић.

Аутор серијала објашњава да се свака епизода бави једном темом и сецира данашњу цивилизацију. Пре свега је документарно-информативна.

„Међутим, и када путујемо по многим земљама онда и снимимо многе кадрове, тако да ће људи и пропутовати, осим што ће и нешто ново научити“, наводи новинар РТС-а.

Према његовим речима, модерно документарно телевизијско новинарство захтева много кадрова: „Две камере и по 15, 16 сати смо умели да проведемо снимајући и то се види. То је нешто што прати светске трендове.“

„Главни утисак где год да смо били је да никада нисмо имали ниједан проблем, људи су углавном били веома отворени“, истиче Банић, и додаје да је пригодно што се серијал и зове тако - Фантастична планета.

петак, 19. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво