Читај ми!

У Југословенској кинотеци почео је 21. Фестивал иранског филма

У току више од две деценија постојања Фестивал иранског филма нам сваке године пружа увид у кинематографију посебне поетике и суптилности, једноставности са којом нам преноси најдубље емоције и чија су остварења заступљена на свим значајним светским фестивалима. 21.издање нам представља филмове инспирисане младима.

„Ушли смо у трећу деценију фестивала, било је доста филмова и гостију, а ово је прво издање у коме ће фокус бити на кинематографији у којој су деца и омладина", рекао је Марјан Вујовић, управник Музеја Југословенске.

За свечано отварање Фестивала иранског филма одабрана је драма Чаура и лептир у режији Мохамада Селехинеџада о седмогодишњој девојчици Парване која живи сама са оцем у селу на северу Ирана. Остварење Орах приповеда о дечаку који се носи са разводом родитеља, док поетично остварење Скијаш прича о односу дечака Џолија са необичним љубимцем,планинском козом.

„На програму ће бити пет филмова. Два су инспирисана Федосијевим спевом Шахнаме или Књига краљева, а остали филмови су локалне приче о животу деце и младих у Ирану. Фестивал је прилика да се и млада публика у Београду упознају са животом и традицијом у Ирану", истакао је Амир Пурпезешк, директор Иранског културног центра.

Фестивал иранског филма одржава се у Кинотеци и траје до 5.фебруара 2023.године. Затвориће га анимирано остварење  Амин и Акван заснован на причи о љубомори и освети Човек и нечовек чувеног иранског писца Махдија Азара Јаздија.

недеља, 26. март 2023.
14° C

Коментари

Добар текст
Ако сте и ове године донели одлуку да промените своје навике, психолози имају неколико савета
B1 i B6 za Regeneraciju Diskova
Дискус хернија, болест 21. века
ma kakav vrabac
Дискус хернија, болест 21. века
Re: pretplata
Такса за јавни медијски сервис и услови ослобађања
RTS 2-Glavnom i odgovornom uredniku
Ко управља РТС-ом