Читај ми!

Дар пустиње Мохаве, све чари једног од најфасцинантијих предела Америке

Данас, у оквиру серијала Траг, на нашем првом програму у 14.40 премијерно приказујемо документарни филм „Дар пустиње Мохаве“ у продукцији Радио-телевизије Србије. Аутор пројекта је Драгослав Гогић, дописник наше телевизије из Крушевца.

Гогић је до сада обишао 56 земаља и обично су тема његових прича високи планински масиви – Хималаји, Атлас, Алпи, Килиманџаро, Арарат... Сада се, међутим, одлучио за пустињу.

„Привлачна су ми та тешко доступна места. Мохаве пустиња је веома занимљива. Простире се на 125.000 квадратних километара, а у њој се налази и чувена Долина смрти која је најнижа и најтоплија тачка у Америци“, објашњава Драгослав Гогић.

Национални паркови у њој су изузетне лепоте, а занимљиво је и да се Лас Вегас, град забаве и коцке, налази ту. Због свега тога, Гогић је сматрао да је пустиња Мохаве одлична за документарну причу.

У фокусу документарца су, између осталог, и наши људи који живе у том делу света, а неки од њих су чак шеста генерација у Америци.

„Изузетно су добри домаћини и љубазни. Везани су за Србију и углавном знају наш језик. Миграције нашег становништва у Америку текле су у два таласа – до Првог светског рата и после Другог светског рата. Причао сам са људима различитих занимања, образовања“, каже наш дописник.

Примера ради, разговарао је са Мајклом Мићом Раденковићем, писцем који је издао две занимљиве књиге, а био је и код доктора електротехнике Ђорђа Јеринића и универзитетског професора Михајла Правице...

Гогић је снимајући документарац обишао многе пределе југозапада САД, најлепше националне паркове, као и чудо природе Велики кањон.

петак, 29. март 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво