Читај ми!

Серија „Вера“, тешке одлуке у вртлогу Другог светског рата

Протеклог викенда, на нашем Првом програму почело је приказивање серије „Вера“, односно шпијунског трилера с елементима мелодраме инспирисаног истинитом причом о српској Мата Хари, Вери Пешић, 19-годишњој лепотици. Прву епизоду је на РТС-у гледало 1,2 милиона гледалаца.

Вера је из Сијаринске бање и после разочарања у младалачку љубав са комунистом Миливојем Перићем, пуна наде и снова о животу из холивудских филмова, које је обожавала, долази у Београд и убрзо постаје сарадница југословенске, немачке, француске и енглеске обавештајне службе.

„Прича је веома занимљива. На почетку је још прича једноставна шпијунска, али се после компликује, а Вера се заплиће све више. Тај период је у Србији веома турбулентан са разним покретима отпора и којој страни ће се Вера приклонити“, каже глумац Бојан Жировић, који тумачи Томаса Џорџа Меплбека.

„Он је био енглески дипломата и трговац ожењен Српкињом. Живео је у Србији од краја Првог светског рата и заступао енглеске интересе. Први шпијунски задатак који Вера обавља је за Томаса“, открива Жировић.

Са друге стране, Ленка Петровић, која глуми Верину најбољу другарицу Смиљу, каже да јој је било фасцинантно да види како се људи обликују у тим ратним околностима и како морају да донесу нимало лаке одлуке.

„Снимља је млада девојка која у тим околностима за врло кратко време постаје зрела жена која на крају бира породицу. Била ми је веома инспиративна за тумачење и изазовна да на тај начин размишљам и себе ставим у те околности“, истиче млада глумица.

Серија Вера емитује се сваког викенда на Првом програму РТС-а од 20 часова.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво