Читај ми!

Зекавица: Ја серију „Вера“ посматрам пре свега као једну љубавну причу

У суботу, 21. јануара, у 20 часова, на Првом програму РТС-а почиње приказивање прве од десет епизода серије „Вера“, инспирисане истинитом причом о српској Мата Хари, Вери Пешић, вишеструкој шпијунки из Другог светског рата. Једну од главних улога, нацистичког официра Карла Крауса, тумачи Петар Зекавица, гост Јутарњег програма.

Серија Вера, којој је претходио филм – шпијунски трилер са елементима мелодраме, кроз фикцију представља историјски лик снажне, независне жене, некарактеристичне за балканско поднебље. Косценаристи серије су Кристина Ђуковић и Недељко Ковачић, који је потписан и као редитељ.

Лик Вере Пешић игра Јована Стојиљковић, а једну од главних улога, нацистичког официра Карла Крауса, тумачи Петар Зекавица.

„Вера Пешић је заиста једна необична девојка, жена. Свако тешко време роди необичне људе који су приморани, због околности, да дејствују другачије, храбрије. Да узимају једну дозу ризика и она у себи свакако то некако компонује“, наводи Зекавица.

Иначе, лик нацистичког официра Карла Крауса, кога Зекавица тумачи, заиста је постојао. Он и Вера су били у страсној љубавној вези. Краус је у Београд долазио и неколико година пре формалног почетка рата, 1. септембра 1939. године, да припрема терен, мада не постоје тачни историјски подаци шта је тачно радио.

„Он је уствари био контраобавештајац, није обичан шпијун, јер та реч је некако нагла и пежоративна. Он је изузетно паметан човек који је успео да на кључним позицијама постави њима потребне људе и преко њих дејствује. Вера је била у целом том плану изузетно важан, а можда и главни актер“, додаје глумац.

О Краусу није постојало много података, али је постојала одређена архивска грађа и подаци које је Светко Ковач заиста добро обрадио.

„Али оно што је мене лично припремило на ову улогу је неко моје искуство рада на тим нацистичким улогама, пошто их имам доста у својој каријери. Онда се то некако надовезало на све оно што знам, па сам још нешто додао.“

Поред Јоване Стојиљковић и Петра Зекавице, запажене улоге у серији играју Виктор Савић, Никола Којо (Танасије Динић), Александар Срећковић Кубура (мајор Славко Радовић), Небојша Дугалић (генерал Боривоје Мирковић), Виктор Савић, Вук Костић (Радослав Ђурић), док се Тихомир Станић (војвода Коста Пећанац) појављује у улози Вериног оца. У овој серији важне улоге тумаче и Анита Манчић, Бојан Жировић, Златија Оцокољић Ивановић, Никола Вујовић, Андреј Јемцов, Миона Марковић и Милица Томашевић.

Серија је снимана на бројним историјским локацијама, као што је Старо сајмиште, Бели двор, а део сценографије је била и свака зграда која је остала из те епохе.

„Публика ће серију Вера памтити пре свега по самој Вери и сјајној улози Јоване Стојиљковић. Ми смо свакако ту као једна подршка, као један контекст, али она ствара, не само Веру из тог времена, него ствара и једну велику страст, која је за наш однос од изузетне важности, јер ја ово посматрам пре свега као једну љубавну причу“, наглашава на крају гостовања у Јутарњем програму Петар Зекавица.  

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво