Читај ми!

„Олуја“ пред публиком – антиратни филм са ратном темом

Дугоишчекивани филм „Олуја“ о страдању и протеривању више од 250.000 Срба из домова у Крајини стиже у биоскопе. Сценарио и режију остварења, које је најављено као прво о прогону крајишких Срба 1995. године, потписује Милош Радуновић.

Потресна драма о једном од највећих злочина над Србима, испричана је кроз судбине обичних људи. Милош Радуновић је интервјуисао готово тридесет људи који су преживели „Олују“ и затим написао сценарио који кроз судбину четири породице, прича причу о трагедији 250.000 људи.

„Када сам радио интервјуе с тим људима, схватите да ту има 250.000 филмова. Они су сви кроз пакао прошли. Само је било питање шта ставити у филм. Мислим да о нашим ранама треба ми да причамо, јер ако ми не причамо, ако се ми не сећамо наших мука, ко ће се сећати. Основна идеја је да се оваква трагедија не догоди више никада никоме“, прича Милош Радуновић, који је и сценариста и редитељ.

Глумачку екипу у, како каже аутор, антиратном филму са ратном темом, предводе Јово Максић и Златан Видовић пред којим је био посебан изазов – да тумачи браћу близанце: православног свештеника и борца Легије странаца, који се проналазе у ратном вихору.

„За мене као човека је, пре свега, велика част што сам био део пројекта који ће, а то ће године показати, бити веома значајан не само за кинематографију Србије и осталих земаља, већ за живот и суживот народа на овим просторима, јер морамо да говоримо о стварима које нас тиште“, истакао је Златан Видовић.

После београдске публике која га премијерно гледа вечерас у МТС дворани, следе премијере у Новом Саду, Крагујевцу и филм улази на редован биоскопски репертоар. За 26. јануар је заказана премијера у Републици Српској, а затим и у Црној Гори.

четвртак, 28. септембар 2023.
16° C

Коментари

Divno je biti Srbin
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
zdenek.zigovic@seznam.cz
Дупла свадба на Златибору – младенци улетели у брак хеликоптерима
Sta smo postigli?
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
Re: nepostovanje
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
Девојке нису дошле
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"