Читај ми!

„Пребиловци - тамо и камен има ожиљак" - премијерно на Мартовском фестивалу

На овогодишњем, 69. Мартовском фестивалу, светску премијеру је имао филм у продукцији РТС-а, „Пребиловци - тамо и камен има ожиљак" Сање Драгићевић Бабић. Филм говори о масакру у Пребиловцима који су усташе починиле у августу 1941. над српским мештанима села Пребиловци, углавном над женама, децом и старцима, али и о поновљеном злочину 1992. године.

Мук, а затим громогласан аплауз. Жртвама, али и ауторки.

„Ово јесте филм и о злочину који се десио 41, ово јесте филм о покушају затирања једног села 41. године. Иза приче о Пребиловцима крије се и још једна ствар, то је да је после тог покушаја затирања село је поново оживело. Ово је филм о поновном злочину деведесетих година и о поновном покушају затирања истог села, а такође и да је живот други пут исклијао из камена, дакле село и даље живи", рекла је Сања Драгићевић Бабић.

Међу страдалима у усташком пиру су и Драгићевићи, Сањини преци.

„Ја сам могла да ово испричам у првом лицу, што је некако био и најлакше, али сам морала да испоштујем и професионалне принципе нашег посла, односно новинарског посла, зато када је требало да помирим те две ствари, ту је била вага коју сам ја морала да ставим те тасове да буду изједначени... Да не би сутра неко могао да каже то је лично питање да ли је тако. Зато са ове новинарске стране, ми смо копали по свим архивима", додаје ауторка.

„Ово је злочин за који много људи зна, и све је то што прочитате у историјским књигама. Али потуно друга перспектива се добија када одете у архив када прочитате сведочења убица, жртава, када се та сведочења поклопе. Kао неко ко је био сарадник на филму, могу да кажем да сам га погледала више десетина пута и у деловима целини, и опет сам на премијери плакала на истим деловима на којима сам плакала и први пут када сам гледала", изјавила је Тихана Бајић, сарадник на филму.

А на сузе највише терају оригинални снимци вађења костију из јаме Голубник у новембру 1990. године.

„Најтеже је било када смо морали да прегледамо све ВХС касете по не знам колико сати из јама. Дешавало се да прекинемо рад и идемо кући, да не може више да се ради", рекао је монтажер Иван Васић.

Масакр у Пребиловцима усташе су извршиле између 6. и 11. августа 1941. над више од 800 Срба из села Пребиловци, углавном жена, деце и стараца.

Почетком деведесетих подигнут је храм, а кости су похрањене у крипти. Минирањем храма, усташе су у јуну 1992. по други пут извршиле злочин над пребиловачким жртвама. 

среда, 17. јул 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару