Читај ми!

Драма „Мрак“ приказана на Фесту – живот породице после погрома 2004. године

У Главном такмичарском програму Феста премијерно је приказан филм „Мрак“, редитеља Душана Милића који је на недавно одржаном Филмском фестивалу у Трсту освојио награду публике.

Радња филма Мрак дешава се непосредно после погрома на Косову и Метохији 2004. У центру пажње је изолована породица која сваку ноћ дочекује са страхом. Жанровска одредница филма Мрак којој се Душан Милић редитељским поступком свесно приближио јесте психолошки хорор.

„Ако урадите филм, а да се гледаоци не уживе у живот јунака о којима тај филм прича, онда нисте ништа урадили. Ја мислим да сам у овом филму успео да убацим публику у ту кућу и око те куће и у главе тих људи који проживљавају те тешке ситуације“, истакао је Милић.

Деца су главни јунаци, а родитељи, ученици и свештеник који брине о малој парохији и полусрушеној цркви су оквир у којем се одиграва дечји живот. У улози девојчице Милице је Миона Илов, њену мајку игра данска глумица српског порекла Даница Ћурчић, а деду Славко Штимац.

„Моје питање самом себи је било како ћу да направим овај лик. То није било толико тешко с обзиром шта је позадина његове драме. Он је човек коме су нестали син и зет, остао је ту са ћерком и унуком, живи у нади да ће се они вратити...“, објаснио је Штимац.

Филм Мрак биће на репертоарима биоскопа широм Србије од 17. марта.

субота, 09. децембар 2023.
5° C

Коментари

Soraja
Шарлен од Монака – услови да се избегне развод
2ЈТ (за оне који нису са ДорЋола је ДВАЈТ
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Rocester Ny
Добротвор из Канаде
Deca
Чуваркућа – Моћна биљка за дуг и здрав живот
Leskovac
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу