Читај ми!

Премијерно приказан музички филм Стефана Ђорђевића

Одржана је онлајн премијера музичког филма Стефана Ђорђевића за песму хрватског кантаутора J.R. Augusta "I’m Afraid The Bird Will Die", која је настала у сарадњи са продуцентском кућом "Eddy" из Француске и „Сервиа филмом“ из Београда. Филм је настао уз подршку Француског центра за филм и покретне слике.

Музички филм Стефана Ђорђевића, I'm Afraid The Bird Will Die, приказује изоловану комуну жена која припрема девојчицу за ритуалну церемонију сазревања. Девојчица је обећана дечаку из мушке комуне. Након ритуала, збуњена очекивањима која треба да испуни, девојчица бежи са дечаком који јој се свиђа.

Протагонисткиња филма је дванаестогодишња девојчица, рођена у свету правила и обавеза. Припрема се за ритуал пунолетства, приморана да се прерано одрекне детињства и прихвати планирану будућност над којом нема контролу. 

Комуне приказане у филму су лична креација, објашњава редитељ, и додаје да су делом инспирисане етничким групама: Ромима, Амишима, Менонитима.

„Ромска култура ми је врло блиска и на неки начин сам одрастао у њиховом окружењу. Њихови обичаји су ме интригирали, поготово појам обећаних бракова. Родитељи ромске деце закључују брачни договор док су деца још увек мала. Њихов живот је у целости испланиран у ромској заједници, где се традиција и обичаји морају испоштовати. Велика је срамота за породицу и заједницу ако се договорени брак откаже“, наводи редитељ Стефан Ђорђевић.

Филм је сниман у Источној Србији, у крашком подручју између Лазаревог кањона и реке Дубашнице, у близини Злота. Кастинг је рађен локално, пошто је Стефан желео да жене из комуне изгледају снажно, независно и да имају јаку страст према природи.

Аутентичне костиме ручно је израдила Биљана Гргур, док је Драгана Баћовић, сценографкиња, била задужена за извиђање и опремање локација које би најбоље одражавале културу заједница које тамо живе.

„Замислио сам овај филм као визуелан доживљај и желео сам да истакнем атмосфере у којима се комуне налазе. Присутни су блато и тама, и поезија која долази из боја прекинутог детињства. Али, детињство се не може завршити када неко каже да је готово. Детињство се завршава када машта ишчезне“, напомиње редитељ.

среда, 07. јун 2023.
23° C

Коментари

Operacija ingvinalne kile
Одговори лекара, 21. 6. 2014.
Pornografija
Зависност од порнографије нема никакве везе са сексом, тврди терапеут
Zujanje
Зујање у ушима није безазлено
Paraplegija
Прва операција кичмене мождине матичним ћелијама у Србији!
Zujie vec 10 godina, and counting
Зујање у ушима није безазлено