Читај ми!

"Quo vadis, Aida?", захтеви и одговори

Након што је филм "Quo vadis, Aida", анти-ратна прича посвећена Сребреници, освојио три главне награде Европске филмске академије у Берлину, на адресу Радио-телевизије Србије стигло је више захтева да се филм емитује на националној фреквенцији. У покушај уређивања програма РТС-а и прописивања шта би наша кућа морала да емитује, истовремено ових дана хорски су се укључиле и телевизије Н1, Нова С и лист "Данас“. Одлуку о томе да ли ће и када нешто бити емитовано у програму наше куће донеће, као и до сада, колегијум РТС-а.

У писму Регионалне академије за развој демократије се наводи да је време да Јавни сервис узме у обзир на светском нивоу препознату уметничку вредност филмског ремек-дела Quo vadis, Aida?, које се бави нашом недавном прошлошћу и у којем игра велики број глумаца из Србије. Траже да РТС грађанима Србије омогући да виде филм.

"Да смо мислили, као Академија за развој демократије, да је РТС онај из 90-их не бисмо ни упутили апел. Сматрамо да је РТС свестан уметничког домета овог филма који је покупио престижне европске награде“, каже Балша Божовић из Академије за развој демократије.

Додаје да знају да је постојало интересовање новинара из Србије да присуствују фестивалу у Венецији где је била премијера филма, али да италијанска влада то није омогућила због пандемије коронавируса.

И глумица Јасна Ђуричић желела би да види филм на РТС-у.

Уредништво Радио-телевизије Србије је одговорно за програм који се емитује на њеним каналима, па и за играни филмски програм, каже Никола Попевић, одговорни уредник редакције Филмског програма.

"Као јавни сервис грађана Србије, РТС се труди да покрије све теме: од државног, културно-историјског и сваког другог значаја. То ради пре свега професионално и непристрасно“, истиче Попевић.

Подсећа да је на годишњицу злочина у Сребреници емитован документарни филм Сребреничка поља смрти, али да је РТС приказао судбину тамошњих Срба филмом Злочин без казне - страдање Срба у Подрињу ауторке Слађане Зарић.

"РТС се овим темама бавио одлукама својих уредника којима нису претходиле било какве медијске кампање“, указује одговорни уредник редакције филмског програма РТС-а.

Филм Quo vadis, Aida?, Јасмиле Жбанић, доступан је онлајн гледаоцима у Босни и Херцеговини, Хрватској, Србији, Црној Гори, Словенији, Северној Македонији, саопштили су продуценти.

понедељак, 29. мај 2023.
23° C

Коментари

Snimanje telefonom
Неовлашћено снимање и објављивање кривично дело, могућа само приватна тужба
Re: Zujanje u usima nije bezleno
Зујање у ушима није безазлено
Deca
Чуваркућа – Моћна биљка за дуг и здрав живот
PTc
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Operacija kile
Одговори лекара, 21. 6. 2014.