Читај ми!

Учините себи услугу – одгледајте "Arcane: League of Legends", нећете зажалити

Оно што је „Рајот гејмс“ урадио у сарадњи са француским креативним студијом „Фортиш“ не може се описати никако другачије него као револуционарно. Никада до сада није направљена овако озбиљна адаптација неке видео-игре на други медијум. Анимација је визуелно савршена, а драматизација толико добро осмишљена да може да се носи култним остварењима седме уметности.

Пре неколико дана сам одлучио да вече проведем опуштено уз неки филм или серију. Имам већ подужу листу препорука од пријатеља, али сам махинално отворио „Нетфликс“ да погледам има ли нечега новог.

Хммм, Arcane: League of Legends… Као гејмер наравно да знам шта је League of Legends (ЛОЛ), али нисам имао појма да је планирана серија по мотивима видео-игре. Прочепркам ту још мало, видим оцене добре, погледам кратак трејлер.

Хајд’ да пробам…

Шест епизода, неколико пива, паковање грисина и чинија кокица, касније сат на зиду показује два после поноћи, а ја још не могу да верујем да гледам анимирану серију која је по причи и дубини ликова оставила у прашини већину филмова и серија које сам гледао у последњих десет година.

Неколико дана касније Нетфликс је објавио и последње три епизоде прве сезоне. Мирне душе могу да кажем да је Arcane: League of Legends (Аркејн даље у тексту) јединствен драгуљ на кинематографском небу.

Две сестре, два брата, сјај Пилтовера и беда Зона

Аркејн прати животе Вај и Паудер, две сестре које остају сирочад у грађанском рату и неуспелој побуни становника Зона, мрачног и сиромашног подземља богатог и утицајног мегаполиса Пилтовера.

Усвојио их је Вандер, вођа побуњеника, и њих две одрастају у окружењу немаштине и сталне борбе у криминалном рају подземља. Вандер представља очинску фигуру, њихов стуб и сидро, али и он има своју мрачну прошлост која га прогања.

Сплетом нес(п)ретних околности две сестре долазе у посед магичних куглица [а потом их губе] које је развио бриљантни млади научник Џејс Талис и са њима покушава да уз помоћ науке искористи и контролише моћ магије.

Наравно, то изазива реакцију утицајних кућа у феудалном руководству богатог Пилтовера, али и привлачи пажњу Силка, једног од криминалних босова Зона. Нећу дужити о радњи да не бих даље откривао и кварио ужитак оних који ће после читања овога дати шансу Аркејну.

Очекујте неочекивано

Иако анимација на тренутке оставља без даха, главни фокус приче је на ликовима и радњи која је савршена комбинација спорих сцена, које треба да омогуће емоционални развој јунака, њихово сазревање и трансформацију, и брзих акционих секвенци пуних напетости.

Ликови који су почели као једноставни полако добијају све три димензије. У овој борби добра и зла, нема црног и белог. У њој нема хероја – само антихероја. Љубав, породица, пријатељство, издаја, похлепа, пакост и искупљење.

Околности које су довеле до раскола између Вај и Паудер продубљују јаз између две сестре и свака од њих доживљава преображај.

Вај не покушава само да се освети Силку већ и да врати своју сестру. Паудер, која временом постаје Џинкс, дубоко је растројена и повремено шизофрена девојка неспособна да контролише осећања. Она је хаотична попут Харли Квин, на моменте рањива и крхка, а на моменте отелотворена деструкција.

Вандер носи на души ожиљке свих људи погинулих у неуспелој побуни коју је предводио и брата ког је издао. Спреман је да плати било коју цену да ћерке изведе на прави пут. С друге стране, Силко је лукав, немилосрдан и прорачунат криминални геније, али се чак и из његовог мрачног карактера промаља искупљујућа нит – љубав према ћерки коју му је живот бацио у наручје.

Џејс Талис је фантастични научник који причу почиње као неискварени идеалиста посвећен томе да свет учини бољим местом, али врло брзо схвата да мора да се пажљиво креће у политичкој мочвари која је устројила окружење спремно да корумпира оно што је створио.

Анимација каква није виђена

Мрачна стимпанк атмосфера Зона ме је на моменте подсетила на Град изгубљене деце, француски научнофантастични нео-ноар из деведесетих са Роном Перлманом.

Можда то и није случајност када се узме у обзир да је анимацију радио баш француски креативни студио Фортиш (Fortiche), који је револуционарном техником уклапања дводимензионалног цртања, тродимензионалне анимације и коришћења технологије компјутерски генерисаних слика (CGI) успео да направи један од визуелно најимпресивнијих пројеката овог жанра.

Било да је реч о простој интеракцији ликова, кретању, сцени борбе или разговору – анимација је беспрекорна и делује природно.

У тренутку психичког слома и беса прелази се у дводимензионални цртеж да би се осликало емоционално растројство, док се у другим моментима крупних кадрова или борби може видети раскошна богата анимација.

Велики плус је и то што су ликови са толико детаља нацртани и анимирани да савршено могу да пренесу емоцију гласова глумаца, који су урадили фантастичан посао. На моменте се питате да ли би неку такву сцену уопште могао да одглуми прави глумац.

Клетва је разбијена

Као неко ко је од своје 5. или 6. године одрастао уз компјутер, видео-игре су уз остале утицаје дефинисале моје одрастање.

А видео-игре су одавно престале да буду само успутна разонода. Многе од њих окупиле су тимове креативних људи који су у њих улили велике идеје и створили ванвременске наслове. И ми, њихови конзументи – гејмери, увек смо се питали зашто од такве приче не направе филм или серију.

Руку на срце, није да није било покушаја, али објективно говорећи ниједан није био – ТО. Ниједан нисам могао мирне душе да препоручим породици или пријатељима и кажем: Е, одгледај ово, нећеш зажалити!

Клетва адаптирања видео-игара у неки други формат скоро да је убедила и нас гејмере да је то напросто немогуће. Све до сада.

„Рајот гејмс“ који је направио игру League of Legends, успео је да своју креацију пребаци и на медијум седме уметности, и то у великом стилу. Серијал је постао најбоље оцењени наслов у Нетфликсовој историји.

Важно је напоменути и да не морате да будете упознати са светом игре пре него што утонете у Аркејн, а оно што ме је такође изненадило јесте да серијал никако није прављен за децу већ за одраслу, зрелу публику.

Аркејн заиста јесте револуционарно остварење. Озбиљна прича о људским врлинама и манама, падовима и успонима, која за циљ има не само да забави, већ да на гледаоца остави дубок утисак – да се повеже са ликовима, да их жали, на моменте навија за њих, а на моменте да их мрзи.

Због свега наведеног, учините себи услугу и одгледајте Аркејн.

Нећете зажалити.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 16. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара