Награда „Александар Лифка“ и за Рајка Грлића

Организатори Фестивала европског филма Палић, који додељује награду „Александар Лифка“ за допринос кинематографији, одлучили су да поред сценографа Миљена Кљаковића Креке, овогодишњи добитник награде буде и Рајко Грлић, југословенски и хрватски филмски редитељ, аутор култних филмова „Само једном се љуби“, „У раљама живота“, „Караула“, „Устав републике Хрватске“.

Фестивал европског филма Палић традиционално додељује награде „Александар Лифка“ истакнутим домаћим и иностраним филмским ствараоцима, који су својим ангажманом дали изузетан допринос европској кинематографији оставивши неизбрисив траг.

 

Рајко Грлић, прослављени југословенски и хрватски редитељ, филмску режију је магистрирао 1971. године на Филмској академији у Прагу.

Аутор је неких он најзначајнијих филмова на нашим просторима, који су приказивани на редовном биоскопском репертоару свих пет континената, и у такмичарским програмима највећих светских фестивала укључујући и Кан.

Као сценариста радио је на пет дугометражних играних филмова других режисера, као и на телевизијској серији Грлом у јагоде. Био је и продуцент више дугометражних филмова. Уз то је написао и режирао шеснаест краткометражних филмова и четрнаест документарних за телевизију.

Између осталог је написао, режирао и продуцирао интерактивну филмску школу "How to Make Your Movie; An Interactive Film School", која је 1998. године у Њујорку проглашена за најбољу светску мултимедију.

Добитник је Награде града Загреба, признања „Владимир Назор“ за животно дело, Награде града Денвера за допринос светском филму, почасни је грађанин Монпељеа и почасни доктор Универзитета у Новој Горици.

Овогодишње издање Фестивала европског филма Палић, одржаће се од 20. до 26. јула на Палићу и у Суботици, у организацији Отвореног универзитета Суботица.

Фестивал су посетили, између осталих, Никита Михалков, Кен Лоуч, Рој Андерсон, Кен Расел, Брајан Кокс, Тео Ангелопулос, Кристи Пују, Јиржи Менцл као и највећа имена српске и југословенске кинематографије. Палићки фестивал је и добитник награде организације Европске асоцијације фестивала за најбољи европски уметнички фестивал у 2017-18. години.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
27° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво