У Холу РТС-а свечано отворена изложба „Немањићи – рађање краљевине“

У Холу Радио-телевизије Србије свечано је отворена изложба „Немањићи - рађање краљевине“, коју чине уметничка дела наменски стварана за истоимену серију, која се од 17. фебруара емитује на РТС-у.

Играна серија Немањићи – рађање краљевине један је од највећих пројеката Радио-телевизије Србије и не може да се упореди ни са једном до сада снимљеном серијом – како у смислу продукције, постпродукције тако и у смислу костима, сценографије, реквизита...

Изложбу заправо чине уметничка дела костимографа Стефана Савковића и сценографа Кирила Спасеског.

Аутор изложбе Петар Ђиновић, нагласио је да су костими заправо реплике костима који су тада ношени, обичаји који су тада постојали рађени су по идентичном догађају, оружје, оруђе, објекти, зграде – све је рађено на чистој историјској основи, са пажљивим дорађивањем уметника.

Месец и по дана трајале су припреме костима. Према идеји костимографа, око 800 костима ручно је израдио тим од 20 људи, који су радили даноноћно током свих 100 дана снимања како би у сваком тренутку били на располагању глумцима и редитељу.

„Костими у серији Немањићи – Рађање краљевине нису реконструкција, реконструкција костима припада музејима. Представљају креативни одговор на епоху и баштину за будућност“, истакао је Небојша Брадић, главни и одговорни уредник Културно-уметничког програма РТС-а.

Када је реч о сценографији, изради идејних скица сценографа Кирила Спасеског, и реализацији истих претходио је темељан истраживачки рад.

Екипа сценографије имала је стручну продршку историчара и колега сценографа. Радило се на више од две стотине локација од којих су неке коришћене у свом постојећем стању, неке су обухватиле изградњу објеката на постојећим историјским локалитетима, а одређени број објеката је комплетно изграђен за потребе серије. Поставка сценографије убраја и део декора и личне реквизите – мачеве, жезла, војне опреме, круне.

Доктор Марко Поповић, један од историчара који је током снимања серије био ангажован да допринесе аутентичности историјских чињеница, позвао је и школе да у свој наставни програм уврсте посету изложби „Немањићи – рађање краљевине“, која ће бити отворена до 5. маја.

Од 14. фебруара, када је постављена, до данашњег свечаног отварања, изложбу је посетило више од 2.000 људи.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво