Хилари Свенк у облацима

Двострука оскаровка Хилари Свенк у новом филму Мире Наир глуми чувену авијатичарку Амелију Ерхарт. Медији "Амелију" већ помињу као једног од фавортита у трци за Оскара. Филм се бави мистериозном смрћу Ерхартове, а поред Хилари Свенк, глуме и Јуен Мекгрегор и Ричард Гир.

Нови филм индијске редитељке Мире Наир, који говори о животу Амелије Ерхарт, још није ни приказан у биоскопима, а амерички медији га помињу као једног од главних кандидата за Оскара, заједно са филмом "Аватар" Џејмса Камерона.

Филм "Амелија" је биографски филм у чијем је фокусу мистериозни нестанак чувене авијатичарке, феминисткиње и књижевнице.

Иако је објављивање имена филмова, који су у ужем избору за награду Оскар, тек за неколико месеци, а биоскопска дистрибуција почиње крајем октобра, сматра се да ће филм бити номинован у више категорија.

Такав став је исказан у неколико истакнутих медија који се баве филмом, укључујући "Лос Анђелес Тајмс" и интернет сајт "Сијетл Пи-Ај".

На том сајту се наводи податак да су до сада само три пута жене биле номиноване за најбољу режију.

Они такође сматрају да ће се тај број вероватно увећати, прогнозирајући номинацију за Миру Наир, као и за Џејн Кемпион, редитељку филма "Сјајна звезда" о животу енглеског песника Џона Китса.

Ипак, они сматрају да је Камеронов филм велики фаворит, а надметање "Амелије" и "Аватара" описују као борбу између Давида и Голијата.

Познаваоци филма из "Лос Анђелес Тајмса", са друге стране, очекују номинације за глумце филма о животу чувене авијатичарке.

Редитељка "Амелије" Мира Наир је за дебитантски филм "Salaam Bombai!" била у номинацији за Оскара за најбољи филм ван енглеског говорног подручја, а публици у нашој земљи позната је и по филмовима "Камасутра", "Монсунска свадба" и "Вашар таштине".

У компанији Фокс, која је дистрибутер њеног новог остварења, процењује се да би филм могао да заради до 100 милиона долара, захваљујући великом интересовању за живот Амелије Ерхарт.

Томе ће сигурно допринети и глумачка екипа овог филма - насловну улогу тумачи двострука оскаровка Хилари Свенк, а поред ње ту су и Ричард Гир, Јуен Мекгрегор, Вирџинија Мадсен и Кристофер Еклстон.

"Амелија" ће се у америчким биоскопима приказивати од 23. октобра.

Два Оскара из два покушаја

Амелија Ерхарт је нестала изнад Тихог океана 1937. године, у покушају да облети читаву планету.

Након тога, америчка влада је на потрагу потрошила четири милиона долара, али њено тело никада није пронађено.

Поред Свенкове, у филму "Амелија" глуми и Јуен Мекгрегор, који игра Џина Видала (оца писца Гора Видала), Амелијиног љубавника, док Ричард Гир игра издавача Џорџа Патнама, који је са Амелијом био у (несрећном) браку.

У исто време када се буде приказивао филм, очекује се и издавање романа "На позајмљеним крилима", који је инспирисан животом Ерхартове, а који је написала Чандра Прасад, ћерка индијских имиграната.

"Две жене са индијским коренима истовремено раде на два различита пројекта о Ерхартовој. Није ли то занимљиво?", прокоментарисала је Прасадова.

"Лос Анђелес Тајмс" је први иницирао говоркања да би Хилари Свенк могла добити Оскара као најбоља глумица.

Аргумент им је чињеница да је Свенкова оба пута када је номинована била и награђена - за филмове "Момци не плачу" и "Девојку од милион долара".

Такође, нагласили су да је Студио Фокс последњих година био укључен у стварање великог броја филмских хитова, који су добили Оскара, или су бар били номиновани. Неки од њих су  "Милионер из блата", "Рвач" и "Џуно".

На крају, у "Лос Анђелес Тајмсу" се наводи: "Можда ће сав публицитет и прича о томе да ли ће Свенкова бити награђена, помоћи Јуену Мекгрегору и Ричарду Гиру да буду номиновани по први пут".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво