Педро, Пенелопе и „Прекинути загрљаји“

Филм Педра Алмодовара „Прекинути загрљаји“ је потресна прича о љубави и смрти, љубомори и издаји. Главни јунак је писац и режисер који је у саобраћајној несрећи изгубио вид, али и вољену жену. После несреће, одбацио је дотадашњи живот и идентитет. Али, када почне да се присећа прошлости у којој се звао Матео Бланко, откривамо причу о страственој љубави и смрти.

„Прекинути загрљаји" ("Los Abrazos Rotos") је остварење чувеног шпанског режисера Педра Алмодовара.

Глумачку екипу већином чине глумци који су се и раније појављивали у Алмодоваровим филмовима, као што су Анхела Молина, Лола Дуењас и Пенелопе Круз.

„Прекинути загрљаји" је прича о човеку (Луис Омар), који пише, живи и воли у мраку.

Четрнаест година раније, доживео је ужасну саобраћајну несрећу на шпанском острву Ланзароте. У тој несрећи изгубио је вид, али и вољену жену Лену (Пенелопе Круз).

Главни јунак је и човек са два имена - прво је Хари Кејн, псеудоним којим је потписивао књиге и сценарија, а друго је његово право име Матео Бланко, којим потписује филмове које режирa.

Но, после несреће, он себе своди на псеудоним Хари Кејн.

Ако већ не може да режира, једини начин да преживи јесте да се претвара да је Матео Бланко погинуо истога дана када и његова вољена Лена.

Присећања Харија Кејна

Прича се затим сели у садашње време, у којем Хари Кејн преживљава пишући сценарије.

У томе му помаже одана Џудит Гарсија (Бланка Портиљо), као и њен одрасли син Дијего (Тамар Новас). Он му је лични асистент, дактилограф и водич.

Пошто је одлучио да настави да живи, упркос губитку вида, остао је активан и привлачан човек, који је развио остала чула како би што више уживао у животу, иако свему прилази уз дозу ироније.

Како му трагедија коју је преживео делује исувише трауматично да би се носио са њом, он се претвара да има амнезију.

Због тога је избрисао све податке из биографије, који говоре о његовом правом идентитету.

Једне ноћи, Дијего заврши у болници, услед прекомерне дозе наркотика.

Како је његова мајка отпутовала из града, он и Хари се сагласе да јој не кажу шта се десило, да она не би бринула. Уместо тога, одлуче да се Хари брине о њему, док се не опорави.

Доке је Хари бдео поред његове постеље, Дијего се распитивао о раздобљу његовог живота из времена када се одазивао на име Матео Бланко.

После почетног шока, Хари ипак почиње да прича шта се догодило четрнаест година раније. Дијегу је приповедао о својој прошлости, као што отац детету прича бајку пред спавање.

Прича о Матеу, Лени, Џудит и Ернесту Мартелу је прича о страственој љубави и смрти, којом доминира љубомора, злоупотреба моћи, издаја и комлекс кривице.

То је потресна и застрашујућа прича, а најбоље је симболизује сцена када се фотографија, на којој је заљубљени пар у загрљају, поцепа на хиљаду парчића...

„Прекинути загрљаји" премијерно је приказан у Мадриду 2009. године, а затим је учествовао и на Филмском фестивалу у Кану, као трећи филм овог редитеља који је ушао у званичну конкуренцију за најбољи филм.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво