Замењен српски кандидат за „Оскара"

Филм „Тамо и овде" не испуњава процедуралне услове кандидатуре за „Оскара" за филм на страном језику. Нови кандидат у тој категорији филм Срђана Драгојевића „Свети Георгије убива аждаху".

Стручни одбор Академије филмске уметности и науке (АФУН) из Београда закључио је да ће српски кандидат за „Оскара" за најбољи страни филм бити „Свети Георгије убива аждаху", а не „Тамо и овде" и то из процедуралних разлога.

Председник Председништва АФУН Мирко Беоковић потврдио је Танјугу да је Стручни одбор одржао састанак да би размотрио писмо извршног директора Америчке филмске академије Бруса Дејвиса са појашњењима процедуре.

Беоковић је рекао да је АФУН тражио то појашњење након што су се у нашој јавности појавиле примедбе да се у првобитно изабраном филму „Тамо и овде" добрим делом говори на енглеском језику.

Стручни одбор је прошле недеље објавио да је тај филм изабран за српског кандидата за награду „Оскар" пошто се за њега од 11 чланова Одбора тајним гласањем определило шест, док је пет гласова припало филму Срђана Драгојевића „Свети Георгије убива аждаху".

На основу допунског тумачења Америчке академије првопласирани филм не испуњава формални услов чиме се кандидатура дисквалификује.

"Ми не оспоравамо квалитет, али због процедуре, другопласирани филм постаје наш кандидат за 'Оскара'", прецизирао је Беоковић.

Према његовим речима, чланови АФУН сматрали су да порекло филма више одређују ауторска и продуцентска екипа, а не језик на којем се у филму говори, али да су ипак затражили тумачење од Америчке академије као организатора доделе „Оскара" за више категорија, па и за страни филм. 

У Дејвисовом писму, како је навео Беоковић, прецизира се да филмови у којима је више од половине дијалога на енглеском језику не могу да конкуришу за награду у тој категорији.

Дејвис је истакао да је назив те категорије филм на страном језику и додао да, уколико филм „Тамо и овде" буде имао биоскопско приказивање у Америци, његови аутори и глумци могу конкурисати за „Оскара" у својим категоријама.

"На основу детаља из писма АФУН, нама изгледа да би само филм који сте описали као другопласирани могао да се кандидује за 'Оскара' у категорији страног филма", написао је Дејвис.

Беоковић је рекао да АФУН уважава ауторске екипе оба филма и да никоме не би кориситло да се прави тензија у вези са оваквим развојем ситуације.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво