"Доушник!" који одмаже властима

Нови филм Стивена Содерберга је црна комедија о корпоративној корупцији, са Метом Дејмоном у главној улози. Прича, заснована на истинитом догађају, прати менаџера који пристаје на сарадњу са агентима ФБИ, да би се разоткриле незаконите радње унутар његове компаније. Нажалост, посао тајног агента му баш и не иде од руке...

Већ и ускличник из назива новог Содерберговог остварења "Доушник!", наговештава да је чувени редитељ приступио снимању овог филма на мало другачији начин.

"Доушник!" говори о озбиљној теми из стварности - главни лик јој је менаџер компаније, који сарађује са Еф-Би-Ајом, да би разоткрио корупцију која постоји у његовој фирми.

Тема јесте значајна, али јој Содерберг прилази на шашав начин, за разлику од филмова као што су његов "Ерин Брокович или "Инсајдер" Мајкла Мена.

Публици остаје да се пита: да ли је Марк Витакер (Мет Дејмон) само обични човек који се увалио у проблеме које не може да реши? Да ли је он у ствари много препреденији и злонамернији, а не пристојни човек са средњег запада Америке? Или се дешава нешто сасвим друго?

Мет Дејмон се у овом филму појављује потпуно измењеног изгледа: фризура као шлем, брчићи, велики стомак, али његова трансформација у овом остварењу, како оцењују критичари, није само физичка.

Лик Витакера је представљен као безбрижан и весео, као човек који препотентно "плива" кроз све животне ситуације, а при том је изненађујуће комфоран у својој дволичности.

То је савршена прилика да Дејмон покаже свој комичарски таленат, што није често био случај.

Један од најбољих трикова којим се заварава публика јесте коришћење монолога главног јунака филма, којим он даје одушак савести, промишљајући о најразличитијим темама као што су затворени базени, "бриони" кравате или која је јапанска реч за туну.

Ове мисли нису толико безазлене, као што би се могло претпоставити.

Тајни агент 0014

Овај филм је црна комедија написана по сценарију Скота Бурнса, који је заснован на књизи Курта Ајхенвалда, бившег новинара "Њујорк тајмса".

Заплет "Доушника!" прати авантуре Марка Витакера, менаџера фирме Арчер Денијелс Мидланд у Илиноису.

Он пристаје да носи прислушни уређај, како би се разоткриле незаконите радње, којима његова фирма манипулише висином цена. Заправо, "пристаје" није најбоља реч да би се објаснила његова реакција.

Витакер је попут празноглавог детета које глуми шпијуна, а себе чак назива тајнима агентом 0014, јер сматра да је "дупло паметнији од Џејмса Бонда".

Себе је уверио да је човек са мисијом и да поступа исправно "ради виших циљева".

У исто време, покушава да одржи слику о идиличном породичном животу са супругом Џинџер (Мелани Лински), која је увек дотерана и припрема савршене оброке.

На почетку, Витекер је само неподесан за тајни задатак, али касније постаје и непоуздан, а затим очајан.

Али, он заправо више смета, него што користи агентима Шепарду (Скот Бакула) и Херндону (Џоел Мекхејл) у истрази која траје више од три године.

На крају, присуствујемо његовом потпуном слому под притиском.

Наиме, у исто време док помаже властима, проневерио је девет милиона долара, што ће резултирати тиме да буде осуђен на троструко дужу казну од руководилаца који су заправо били предмет истраге.

Филм је премијерно приказана на фестивалу у Венецији, а потом и у Торонту.

"Доушник!" у бископе у Србији стиже 5. новембра.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво